Tallinnan pormestaripeli meni todella härskiksi: lokajulisteita, pienoiskopteri ikkunan taakse... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tallinnan pormestaripeli meni todella härskiksi: lokajulisteita, pienoiskopteri ikkunan taakse...

Viron sunnuntaisten kunnallisvaalien suurin mielenkiinto kohdistui Tallinnan häikäilemättömään pormestaripeliin.

Edgar Savisaar kamppailee Tallinnan pormestarin paikasta.

20.10.2013 21:45 | Päivitetty 20.10.2013 21:57

Nykyisen pormestarin Edgar Savisaaren haastajaksi nousi äänekäs Eerik Niiles Kross. Konkaripoliitikko Savisaar edustaa keskustaa ja Kross konservatiivista Isänmaan ja Res Publican liitto -puoluetta. Keskusta on Tallinnan selvästi suurin puolue. Gallupien mukaan keskusta oli voittamassa Tallinnassa, mutta menettäisi hieman asemiaan.

Krossin puolue kuitenkin keräsi suurimman osan kaupungissa annetuista sähköisistä äänistä.  Vaalihuoneet sulkeutuivat iltakahdeksalta. Koko maan äänestysprosentti oli hieman alle 60.

Kampanjassaan Kross on hyökännyt ankarasti Savisaarta vastaan. Kaduille on ilmestynyt julisteita, joissa Savisaarta syytetään korruptiosta. Krossin kampanjatiimi myös lennätti pienoishelikopterin julisteineen tv-studion ikkunan taakse, kun Savisaar oli antamassa haastattelua.

Media on syyttänyt Savisaaren käyttäneen verorahoja oman vaalikampanjansa pönkittämiseen. Lisäksi talouslehti Äripäev kehotti pääkirjoituksessaan äänestämään jotakuta muuta kuin Savisaarta.  

Venäjä Krossin kannoilla

Kross puolestaan on saanut niskaansa oikeusjutun ja kansainvälisen etsintäkuulutuksen. Oikeusjutun syynä oli Krossin luoma nettisivu edgarsavisaar.ee, jossa oli listattu Savisaareen liittyviä kohu-uutisia.

Pormestaritaisto sai dramaattisen käänteen perjantaina, kun Interpol etsintäkuulutti Krossin. Etsintäkuulutusta pyytänyt Venäjä haluaa kuulustella Krossia Arctic Sea -aluksen kaappauksesta 2009. Venäjä on etsintäkuuluttanut Krossin aikaisemminkin, koska tämä on kieltäytynyt tulemasta kuultavaksi Venäjälle.

Viron oikeusministeri Hanno Pevkur peräsi Interpolilta selitystä etsintäkuulutuksen ajankohdalle ja todisteita kaappausepäilykselle.

- Venäjä tietää, että jos se haluaa tehdä yhteistyötä Viron kanssa, se on mahdollista syyttäjänviraston kautta, Pevkur sanoi.

Pääministeri Andrus Ansip korosti lauantaina, että rikostutkinta on pidettävä erillään kunnallisvaaleista. Krossin puolueen johtaja Urmas Reinsalu sanoi Postimees-lehden mukaan, että Venäjä yrittää Interpolin kautta vaikuttaa Viron sisäisiin asioihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?