Ulkomaat

Saunakiistan sanakummajainen on tuttu Kummeli-Heikin sketsistä

Julkaistu:

Saunakiista
Inversio-sana on vilahdellut Ruotsin saunakiistassa.
Inversio on tuttu myös Aatami ja Beetami -ohjelmassa esitetystä legendaarisesta lentäjäsketsistä. Se on kerännyt YouTubessa yli miljoona katsojaa.

Sketsissä Kummeli-ryhmästä tuttu Heikki Silvennoinen esittää lentäjää, joka soittaa humalassa kotiin Kanarialta. Lentäjä selittää, ettei hän voi lähteä kotiin, sillä "pelikaani meni laskukiidossa turbiiniin". Lisäksi Las Palmasissa alkoi sataa lunta. Lentäjän mukaan kyse on "inversiosta".

Lentäjä todennäköisesti valehtelee. Ilmatieteen laitoksen mukaan inversion aikana ei yleensä sada lunta.

Vaikuttaako inversio muuten lentämiseen, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala?

- Ei sillä pitäisi ihmeellisiä vaikutuksia olla. Ilman tiheys voi vähän muuttua, kun lämpötila muuttuu. Talvella inversioon saattaa liittyä inversiokerroksessa oleva voimakkaampi tuuli. Jos sitä ei ota huomioon, voi tulla ongelmia, Mustala sanoo.

- Inversioon ei kuitenkaan aina liity tuulen nopeuden muutoksia.

Inversiotilanteessa ilmakehän lämpötila kasvaa ylöspäin mentäessä. Yleensä tilanne on päinvastainen: lämpötila laskee yläilmoissa. Inversiota esiintyy yleensä talvella. Silloin myös lentokentille saatetaan antaa inversiovaroituksia.

Ruotsalainen oikeusistuin päätti, ettei suomalaistaustainen Jorma Reinikainen saa lämmittää puusaunaa kotipihallaan Uppsalan Bålstassa, jos ilmakehässä vallitsee inversio, tuulee naapureihin päin tai on tyyni ilma.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt