KGB:n esi-isän patsas kunnostetaan Moskovassa – kaadettiin 1991 demokratian tulon merkiksi

Julkaistu:

Venäjä
Moskovan kaupunginduuma on päättänyt kunnostaa pahamaineisen Feliks Dzerzhinskin patsaan, joka kaadettiin elokuussa 1991 vanhoillisten vallankaappausyrityksen päätteeksi suuressa demokratiahuumassa.
Rahat patsaan kunnostamiseen on jo myönnetty. NTV:n mukaan kustannusarvio on noin 25 miljoonaa ruplaa eli reilut 570 000 euroa.

Russkaja sluzhba novostei -radion mukaan patsas oltaisiin myös palauttamassa takaisin entiselle paikalleen Lubjanka-aukiolle, eli entisen KGB:n ja nykyisen FSB:n päämajan eteen.

Patsaan pystytyspaikasta ei ole kuitenkaan tehty vielä virallista päätöstä, mutta esimerkiksi kaupunginduuman jäsen Andrei Metelski on ilmoittanut julkisesti kannattavansa ajatusta Lubjanka-aukiosta.

- Minusta se voidaan restauroida ja palauttaa takaisin paikalleen. Jos kerran rahat on annettu kunnostamiseen, niin täytyyhän prosessi saattaa päätökseen, Metelski perusteli.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen nettisivuilla puolestaan kerrotaan, että moskovalaisilta on tullut jo pitkään pyyntöjä Dzerzhinskin patsaan palauttamisesta alkuperäiselle paikalleen.

Dzerzhinski johti bolshevikkien 1917 perustamaa Tshekaa eli erityiskomissiota, jonka tehtävänä oli taistella ”vastavallankumousta ja sabotaasia vastaan”. Tsheka nousi käytännössä lain yläpuolelle ja sillä oli rajattomat kuulustelu- ja rankaisuoikeudet, mikä johti pian kymmenientuhansien ihmisten surmaamiseen ja vakiinnutti lopullisesti bolshevikkien vallan.

Tshekan luomalle pohjalle perustettiin Neuvostoliitossa sittemmin useita erinimisiä salaisen poliisin organisaatioita, joista viimeiseksi jäi KGB. Nykyisin vaikuttava Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on puolestaan rakennettu KGB:n organisaation jatkeeksi.

Yhä edelleenkin tavalliset venäläiset kutsuvat silti turvallisuuspalvelun miehiä ”tshekisteiksi”, ja rautanyrkkinä tunnettu Dzerzhinski symboloi monelle venäläiselle maan veristä historiaa jopa yksiselitteisemmin kuin Stalin.

Dzerzhinskin patsas on tällä hetkellä Moskovassa Muzeon-patsaspuistossa, jossa on paljon muitakin kaadettuja neuvostoaikaisia patsaita.

Moskovan kaupunginduuma on päättänyt kunnostaa kaikkiaan 7 patsasta, joista Dzerzhinskin patsas on yksi. NTV:n mukaan Dzerzhinskin pronssipatsas aiotaan kunnostaa täysin jalustaansa myöten, ja vaativan restaurointityön valmistelut ovat jo käynnissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt