IS-raportti Zimbabwesta: Poliittinen väkivalta arkea - 4 miestä kertoo julman tarinansa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS-raportti Zimbabwesta: Poliittinen väkivalta arkea - 4 miestä kertoo julman tarinansa

Poliittinen väkivalta on Zimbabwen julmaa arkea. Tässä eteläisen Afrikan maassa voi joutua hakatuksi, kidutetuksi tai tapetuksi vain siksi, että kannattaa oppositiopuoluetta.

Tavallisen näköisiä zimbabwelaisia. Poliittisiin julmuuksiin syyllistyneen valtapuolueen ZANU-PF:n kannattajia matkalla uudelleenvalitun Robert Mugaben virkaanastujaisiin kansalliselle urheilustadionille.

14.10.2013 22:25

Zimbabwen 33-vuotias historia on vahvasti väkivallan sävyttämä. 1980-luvun kansanmurha, 2005 toteutettu operaatio Murambatsvina sekä vuoden 2008 parlamentti- ja presidentinvaalien väkivaltaisuudet ovat kenties tunnetuimpia esimerkkejä siitä, kuinka vallankäyttö on eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Zimbabwessa muuttunut väkivallan käytöksi.

Presidentti Robert Mugabe on johtanut maataan vuodesta 1980 lähtien hyvin voimakkaalla otteella, ja hänen ZANU-PF-puolueensa vastustajat on hiljennetty tavalla tai toisella.

Erityisesti 2000-luvun aikana poliittisen väkivallan määrä on lisääntynyt dramaattisesti, ja sen uhreja Zimbabwessa on tullut lisää sitä mukaa kuin oppositiopuolue MDC (Movement for Democratic Change) on kasvanut.

MDC:n jäseniä on uhkailtu, kidutettu, ryöstetty ja heidän kotejaan on vallattu. Tuhansia on myös tapettu - vain siksi, että he ovat halunneet muutosta vauhdilla rapistuneen diktatuurin nykytilaan.

Jopa kesällä pääministerin virasta vaalitappion myötä väistynyt oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on joutunut poliittisen väkivallan uhriksi useita kertoja. Ilta-Sanomien toimittaja Mika Seppänen ja valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio tekivät reportaasisarjan Zimbabwesta.

Tässä osassa puhuu neljä zimbabwelaista, joiden pahat vammat syntyivät poliittisesta väkivallasta.

Kativhu katsoo kaikesta huolimatta toiveikkaana tulevaisuuteen. - Haluan, että Zimbabwe muuttuisi, jotta lasteni olisi hyvä ja turvallista elää täällä.

Tendai Kativhu: Kuoppa kallossa 53-vuotiaan Tendai Kativhun kallossa on murtuma. Kallonmurtuman huomaa kolmesta asiasta. Ensiksi sen huomaa noin kahden sentin syvyisestä, luonnottomasta kuopasta hänen päälakensa oikealla puolella.

Sitten sen huomaa siitä, että hän kävelee vaivalloisesti. Kativhun vasemman puolen raajoissa ei ole suuresti voimaa. Päävamman huomaa viimeistään siitä, että hänen puheensa on hyvin hidasta ja vaivalloista. Entisen vartijan katse on kuitenkin terävä, intensiivinen - ja samaan aikaan myös erittäin lämmin ja hyväntahtoinen.

Kuuden lapsen isä joutui poliittisen väkivallan uhriksi 11 vuotta sitten. Hän muistaa sen päivän hyvin tarkasti.

- Se tapahtui Mutokon sairaalan pihassa 15. tammikuuta 2002, Tendai Kativhu aloittaa tarinansa.

Kativhu oli menossa sairaalaan tarkistamaan pahoinpidellyn poikansa vointia. Teini-ikäinen poika oli aiemmin päivällä joutunut ZANU-PF:n jäsenten väijytyksen uhriksi. Sama kohtalo odotti myös isää sairaalan pihassa. Viisi isokokoista miestä kävi käsiksi Kativhuun, vei hänet autolla hieman sivummalle ja alkoi piestä häntä.

- He kutsuivat minua ensin kapinalliseksi ja alkoivat sitten lyödä. Kaikki johtui ainoastaan siitä, että me kannatimme MDC:tä, Kativhu muistelee.

Pahoinpitely kesti peräti kaksi tuntia, eikä kukaan päässyt auttamaan Kativhua.

- Heillä oli tiiliskiviä ja leka ja he löivät niillä minua ainoastaan päähän. Menetin tajuntani useita kertoja. Aina, kun palasin tajuihini, hakkaaminen alkoi uudestaan.

Kativhu löydettiin tajuttomana sivukujalta, josta hänet toimitettiin sairaalaan kriittisessä tilassa. Pahoinpitely jätti Tendai Kativhuun ikuiset jäljet.

- Lääkäreiden mukaan kalloni painaa aivoja, mikä aiheuttaa kipua - etenkin, jos liikutan vasemman puolen raajojani tai yritän puhua kovemmalla äänellä. Aivovamman takia minulla ei ole voimia nostaa edes teekuppia vasemmalla kädelläni.

- Lisäksi päätäni särkee todella usein. Se on todella kivuliasta, Kativhu sanoo ja demonstroi kipua heiluttamalla kättään päänsä vierellä ja säksättämällä suullaan rätisevää ääntä.

Hänen terävästi katsovat silmänsä paljastavat paljon, mitä tunteita yhdentoista vuoden takainen kokemus herättää.

- He tuhosivat elämäni. Sen jälkeen en ole voinut elää normaalia elämää. En voi koskaan nostaa lastenlapsia syliini, Kativhu sanoo viipyillen.

- Syy pahoinpitelyyni oli vain se, että olen MDC:n kannattaja. Se oli ainoa syy.

Tendai Kativhun pahasta vammautumisest kertoo suuri painauma kallossa - pahoinpitelijöillä oli tiiliskiviä ja leka.

Eikä ZANU-PF:n vaino Kativhun perhettä kohtaan ole hälventynyt vuosien saatossa. 2008 vaianaaon kohteeksi joutui Kativhun vaimo.

- Hänet häädettiin kotoa pois kolmeksi kuukaudeksi, koska hän äänesti parlamenttivaaleissa MDC:tä. Lapset jäivät kotiin yksinään, ja ZANU-PF:n miehet kävivät varastamassa omaisuuttamme.

Tulevaisuuteen Tendai Kativhu yrittää kuitenkin katsoa toiveikkaasti.

- En pelkää heitä. Haluan pysyä vahvana, mutta kärsin lasteni takia. Omat vammani minä kestän, mutta en sitä, että lapseni voivat huonosti. Haluan, että Zimbabwe muuttuisi, jotta lasteni olisi hyvä ja turvallista elää täällä.

- Zimbabwessa demokratia-sanaa ei löydy sanakirjasta, koska täällä ihmisillä ei ole vapautta tehdä eikä sanoa, mitä haluavat, Mapango Mapenga sanoo.

Mapango Mapenga: Viiltohaava kaulassa - Miehiä oli kaksi. He pitivät piikkilankaa molemmista päistä ja viilsivät sillä kaulaani. He sanoivat katkaisevansa kaulani.

Oli 10. huhtikuuta 2008. Presidentti Robert Mugaben johtaman ZANU-PF-puolueen ääriryhmittymän jäsenet olivat siepannee opettaja Mapango Mapengan. Mapenga oli neljättä päivää heidän panttivankinaan afrikkalaisessa Mutokon pikkukaupungissa koillis-Zimbabwessa.

- Tunsin, kuinka piikkilanka uppoutui koko ajan syvemmälle kaulaani. Yhtäkkiä joku ympärillä olleista miehistä käski heitä kuitenkin lopettamaan. He olivat keksineet toisen keinon kiduttaa ja tappaa minut, Mapenga sanoo nyt. Hänen kaulassaan on kymmenen sentin pituinen viiltoarpi.

Maoango Mapengan kaulassa on noin 10 sentin pituinen, piikkilangan aiheuttama arpi.

Neljä päivää aiemmin Mapenga, 39, oli saanut puhelun ystävältään, että joukko ZANU-PF:n jäseniä etsii häntä. Ystävä kertoi Mapengalle, että tämän kotiin oli murtauduttu. Muutaman kymmenen kilometrin päässä ollut Mapenga päätti ajaa kotiinsa tarkistamaan, mistä oli kyse.

Hänen saapuessaan maatilalleen kodin oli saartanut yli 300 ZANU-PF:n kiihkojäsentä. Mapengan onneksi hänen vaimonsa ja neljä lastaan olivat tuolloin sukulaisen hautajaisissa Hararen lähellä - mutta hänen äitinsä ja kolme ystäväänsä olivat talossa.

- Kun saavuin paikalle, he olivat tuhoamassa taloani. 79-vuotias äitini ja ystäväni oli pahoinpidelty huonoon kuntoon. Heidän päämääränään oli saada minut, Mapango Mapenga sanoo.

Kymmenet miehet tulivat autoni ympärille ja alkoivat hakata ovia ja ikkunoita kirveillä. "Loppusi on koittanut!" he huusivat.

Mapenga toimi tuohon aikaan erään oppositiopuolue MDC:n (Movement for Democratic Change) jäsenen kampanjapäällikkönä. Tämä oli ehdolla vuoden 2008 parlamenttivaaleissa. Se oli riittävän suuri rikos kuolemantuomioon ZANU-PF:n kiihkokannattajien näkökulmasta.

Mapenga siepattiin ja vietiin kidutettavaksi kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan majataloon. Mapengaa hakattiin toistuvasti, ja hän vain odotti, milloin sieppaajat lopettaisivat hänen tuskansa ja tappaisivat hänet. Ruokaa tarjottiin kerran päivässä - erikoisin ehdoin.

- Yhtenä iltana lautasella oli pieni määrä leipää, mutta sen vierellä oli kasa ihmisen ulostetta. He käskivät minun syödä kaiken, mitä lautasella oli, tai he tappaisivat minut saman tien.

Mapenga söi. Hän ei halunnut kuolla.

- Zimbabwelaiset ovat lujatahtoisia ihmisiä. Vaikka asiat olisivat kuinka huonosti, zimbabwelaiset eivät nöyrry eivätkä luovuta. Me taistelemme. Niin minäkin ajattelin.

Neljäntenä päivänä kidutus oli viety jo ääritilanteeseen - mutta kaulan katkaisu piikkilangalla ei ollutkaan sieppaajista oikea tapa päättää Mapengan elämä.

Sieppaajat kuljettivat vertavuotavan Mapengan läheisen joen varteen, sitoivat hänen kätensä ja heittivät hänet vuolaana virtaavaan jokeen.

- Ehdin olla vedessä puolisen tuntia, ennen kuin joen varrelle sattuneet poliisit pelastivat minut. He kuitenkin tiesivät, miksi olin joessa, ja veivät minut siksi suoraan vankilaan.

Mapenga virui vankilassa kaksi päivää. Oikeudessa hän sai tuomion rikoksesta, jonka nimikettä ei enää muista. Mapenga pääsi vapaaksi lunnaita vastaan.

- Vaikka vapauduin, tiesin, etten voi palata kotiin. Tiesin heidän etsivän minua yhä.

Mapenga pakeni naapurimaahan, Botswanaan. Hän uskalsi palata kotimaahansa vasta yli puolen vuoden jälkeen. Palatessaan kotitalolleen hän kohtasi sieppaajien aiheuttaman tuhon.

- Maatilallani oli oli 200 sikaa ja 90 lammasta. Kaikki oli teurastettu. Minulla oli myös kaunis talo, mutta he tuhosivat senkin.

Minulla ei ollut enää mitään, olin muuttunut hetkessä hyvätuloisesta kerjäläiseksi.

Vieläkään Mapenga ei perheineen ole turvassa ZANU-PF:n vainolta. He asuvat vaatimattomassa talossa toisella puolella Mutokoa ja välttelevät kontaktia ZANU-PF:n kanssa.

Isä-Mapenga yrittää elättää perhettään myymällä satunnaisia tavaroita.

- En voi valittaa kellekään kokemastani väkivallasta ja menetetystä omaisuudesta, koska sieppaajat tekivät sen paikallisen apulaispoliisipäällikön käskystä - ja poliisi on Zimbabwessa ZANU-PF:n vallassa, Mapenga sanoo.

- Ainoa toivomme on Jumalassa - vaikka kysynkin Jumalalta usein, onko hän unohtanut meidät. Toivon syvästi, että ei.

- Poliisi tulivat joka ilta parakille humalassa hakkaamaan minua lisää. olin heille kuin jokin leikkikalu, jolla he leikkivät väkivaltaisia ja sairaita pelejään.

Puukepit olivat halkaisijaltaan yli viiden sentin paksuisia ja kahden metrin pituisia. Neljä ZANU-PF:n ääriryhmittymän jäsentä hakkasi niillä maassa maannutta Christopher Chifodyaa, 53, tämän kotona.

Miehet olivat murtautuneet neljän lapsen isän taloon ja pahoinpitelivät häntä tämän lasten silmien edessä. Oli tiistain alkuilta 17. kesäkuuta 2008.

- He sanoivat minulle, että kannatan väärää puoluetta, että MDC on imperialistinen puolue, ei afrikkalaisten puolue. He uhkasivat tappaa minut, ellen vaihtaisi puoluekantaani, Chifodya muistelee.

Vaikka kivut olivat kovat, Christopher Chifodya pysyi lujana.

- Sanoin heille, että kannatan MDC:tä omien periaatteideni takia, enkä aio muuttaa niitä - tekivät he minulle mitä tahansa, hän kertoo.

Christopher Chifodya menetti viisi vuotta sitten lukuisia hampaita, kun ZANU-PF:n ääriryhmittymän jäsenet pahoinpitelivät häntä viikon ajan, ensin kotona ja sitten syrjäisessä parakissa.

Iskut kohdistuivat joka puolelle kehoa, mutta eniten osumia Chifodya sai kasvoihinsa.

- Kylkiluita murtui ja pääni turposi. He hakkasivat suutani useita kertoja. Menetin yhteensä 12 hammasta ja leukani murtui, vaikka yritinkin suojata itseäni käsillä.

Chifodya menetti tajuntansa toistuvien iskujen takia, minkä jälkeen kotiin tunkeutuneet miehet sieppasivat hänet ja veivät panttivangikseen yli 20 kilometrin päässä sijaitsevalle majatalolle.

- Heräsin lukitusta parakista. He pitivät minua siellä yhteensä seitsemän päivää. En päässyt missään vaiheessa sairaalahoitoon, vaikka olin todella heikossa kunnossa. En pystynyt syömään mitään, koska suuni oli turvoksissa, Chifodya sanoo.

- Kun olin heidän panttivankinaan, poliisit tulivat joka ilta parakille humalassa hakkaamaan minua lisää. He vain nauroivat minulle. Olin heille kuin jokin leikkikalu, jolla he pelasivat väkivaltaisia ja sairaita pelejään.

Chifodya pääsi lopulta vapaaksi sieppaajiltaan. Lääkäri ei kuitenkaan pystynyt täysin pelastamaan hänen pilalle hakattuja hampaitaan.

Siksi Chifodyan puhe on viiden vuoden jälkeen melko epäselvää.

- Ikeneni olivat pitkään turvoksissa ja kuolleet hampaat putoilivat suustani.

Yhä Christopher Chifodya pelkää sieppaajiaan ja ZANU-PF:n jäseniä - tällä kertaa lastensa puolesta.

- Aikuiset lapseni ovat joutuneet muutaman kerran heidän kuulusteltavikseen. He ovat yrittäneet pakottaa lapsiani äänestämään ZANU-PF:ää.

- Pelkään, että jonain päivänä joku lapsistani kokee saman kohtalon kuin minä.

- Joudun aloittamaan elämäni nyt täysin alusta, koska en voi työskennellä kallioporaajana. Yritän silti taistella ja selviytyä. Ei ole muita vaihtoehtoja, Blessing Matasva sanoo,

Blessing Matasva, 30, ja hänen kahdesta kohdasta haljennut sääriluunsa tuovat asiaan toisenlaisen näkökulman. Väkivalta on yhä voimakas poliittisen vaikuttamisen väline Zimbabwessa.

Kun tapaamme Matasvan, hän istuu lava-auton perällä kotitalonsa edessä Ruwan pikkukaupungissa. Hänen ystävänsä ovat juuri lähdössä viemään häntä läheisen lääkärituttavan Kizito Chivafan luo röntgenkuvia varten. Matasva ei kykene liikkumaan ilman ystäviensä tai kävelykeppien apua, sillä hänen vasen jalkansa on polvesta alaspäin kipsissä.

On 25. elokuuta. Viisi viikkoa ja yksi päivä aiemmin kallioporaajana työskentelevä kahden lapsen isä oli mukana Ruwassa järjestetyssä MDC:n kampanjatilaisuudessa. Kesken kaiken paikalle saapui parisataa ZANU-PF:n nuorisojärjestön jäsentä, joiden aikomuksena oli lopettaa tapahtuma tavalla tai toisella.

He valitsivat keinoista toisen. He kävivät paikalla olleiden ihmisten kimppuun, heittivät kiviä ja metalliputkia sekä alkoivat tuhota kampanjatilaisuuden rakennelmia.

- Heillä ei ollut mitään oikeaa syytä tai tarvetta keskeyttää tapahtumaa, koska kampanjoimme rauhan puolesta. He kuitenkin sabotoivat tilaisuutta mielivaltaisesti sabotoivat ja halusivat herättää pelkoa meissä, Blessing Matasva sanoo.

Poliisi oli paikalla kampanjatilaisuudessa, mutta koska poliisi on Zimbabwessa kokonaan ZANU-PF:n vallassa, jäivät Matasva ja monet muut oman onnensa nojaan.

- Poliisit eivät reagoineet väkivaltaisuuksiin mitenkään. He eivät tehneet mitään, vaikka useat ihmiset kärsivät heidän vieressään! Matasva parahtaa. Myös Matasva sai osansa ZANU-PF:n kannattajien raivosta.

Kolme miestä kaatoi hänet maahan, minkä jälkeen miehet heittivät valtavan kivenmurikan Matasvan vasemman jalan päälle.

Kiven aiheuttamat vammat näkyvät rujoina lääkäri Chivafan ottamasta röntgenkuvasta. Sääriluu on haljennut pystysuorasti kahdesta kohdasta.

- Jalka tuskin koskaan paranee ennalleen, kuuluu lääkärin tyly tuomio.

Hetkeä myöhemmin Blessing Matasva istuu pyörätuolissa klinikan aulassa ja katsoo tyhjin silmin lattiaa.

- En voi uskoa tätä. Jos diagnoosi pitää paikkansa, en koskaan voi palata samoihin töihin, kahden lapsen isä sanoo.

Matasva suunnittelee hakevansa apua vammoihinsa Etelä-Afrikasta, jossa on mahdollista saada edistyneempää hoitoa kuin Zimbabwessa.

- Tämä on tuskallista. Olen ikuisesti katkera tästä niille ihmisille, jotka heittivät kiven päälleni. Olen nyt täysin neuvoton.

Lääkäri Kizito Chivafa näyttää röntgenkuvaa Blessing Matasvan sääriluusta, joka on haljennut kahdesta kohdasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?