Kaupungit ja -kylät autioituivat Intiassa - "Kuin olisi tulossa maailmanloppu" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaupungit ja -kylät autioituivat Intiassa - "Kuin olisi tulossa maailmanloppu"

Tuulennopeus oli puuskissa jo lähes 67 metriä sekunnissa lauantaina.

12.10.2013 20:45

Intia evakuoi puoli miljoonaa ihmistä pyörremyrsky Phailinin tieltä.

Phailinin ennustettiin yltyvän voimakkaimmaksi myrskyksi vuosikausiin, ja sen tuulennopeus oli puuskissa jo lähes 67 metriä sekunnissa lauantaina.

Phailinin ennustettiin yltyvn voimakkaimmaksi myrskyksi vuosikausiin.­

Amerikkalaiset meteorologit sanoivat, että tuulennopeus voi nousta puuskissa jopa yli 87 metriin sekunnissa.

Intian ilmatieteen laitos antoi korkeimman tason varoituksen, kun myrsky iskeytyi Bengalinlahdelta itärannikolle. Phailin on vaarallisin sitten vuoden 1999 supermyrskyn, joka tappoi tuhansia ihmisiä samalla alueella.

- Muistan hämärästi sen myrskyn, ja pelkään Phailinia. Niin kuin olisi tulossa maailmanloppu, kuvaili 23-vuotias insinööriopiskelija Apurva Abhijeeta Purin rannikkokaupungissa.

Useimmat rannikkokaupungit ja -kylät autioituivat, mutta jotkut tekivät lähtöä vasta viime hetkellä. Osa sulkeutui temppeleihin, kun kookospalmuja ja sähköpylväitä kaatui tuulessa. Toiset kieltäytyivät jättämästä kotiaan.

Pyörremyrsky Phail iski Donkurun kylään.­

- Minulla on pieni lapsi, joten miten voisin tästä lähteä? ihmetteli 25-vuotias Achamma myrskyn alle jäävässä kalastajakylässä.  

Historiallisen suuret evakuoinnit

Viranomaisten mukaan myrskyn tuloon oli varauduttu kaikin tavoin ja evakuoinnit olivat kaikkien aikojen mittavimpia.

  Pelkään Phailinia

- Tuhot jäävät nyt huomattavasti pienemmiksi kuin 14 vuotta sitten. Varautumisaikaa on ollut kuitenkin kolmesta neljään päivää, sanoi Skymet-yhtiön johtava meteorologi Mahesh Palawat.

Myös YK:n asiantuntija G. Padmanabhan arvioi, että katastrofilta vältytään.

- Paljon on opittu sitten vuoden 1999. Viljelyksille ja rakennuksille saattaa tulla laajoja vahinkoja, mutta kuolleiden määrä jää pienemmäksi. 

Intian ilmatieteen laitos antoi korkeimman tason varoituksen, kun myrsky iskeytyi Bengalinlahdelta itärannikolle.­

Myrskyn uhkaaman Orissan osavaltion hallitus ilmoitti siirtävänsä turvaan kaikki, jotka asuvat myrskyn reitillä. Osavaltion asukasluku on lähes 40 miljoonaa. 

Jotkin historian tuhoisimmista myrskyistä ovat muodostuneet Bengalinlahdella. Esimerkiksi vuonna 1970 satojatuhansia ihmisiä kuoli myrskyssä nykyisessä Bangladeshissa.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?