Pohjois-Korea uhittelee taas USA:lle – armeija valmiustilassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea uhittelee taas USA:lle – armeija valmiustilassa

Pohjois-Korea varoitti tänään Yhdysvaltoja ”odottamattomasta, kamalasta onnettomuudesta”.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. Maan johdon arvioidaan käyttävän viime aikojen uhkailuja poliittisena aseena.­

8.10.2013 3:20

Yhdysvallat on siirtänyt lentotukialuksen ja muita aluksiaan eteläkorealaiseen satamaan. Pohjois-Korean armeijan edustaja varoitti Yhdysvaltoja, että teko tulee johtamaan ”katastrofaalisiin seurauksiin” ja ”odottamattomaan, kamalaan onnettomuuteen”.

Etelä-Korean mukaan laivat osallistuivat tavalliseen etsintä- ja pelastusharjoitukseen.

Pohjois-Korean edustajan mukaan armeijan ylin johto on antanut määräyksen pitää armeija valmiina käynnistämään operaatioita milloin tahansa. Maa on jo viikkojen ajan ottanut kipakasti kantaa Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa vastaan.

Uhkailuilla haetaan poliittista valtaa

Hyökkäysuhkailuja on kuultu Pohjois-Korean suunnalta ennenkin, mutta varsinaisiin tekoihin ne ovat johtaneet vain harvoin. Vihamieliset puheet nähdäänkin yleisesti maan oman poliittisen agendan pönkittämisenä.

Pohjois-Korealla uskotaan olevan materiaalia jopa kymmenen ydinpommin rakentamiseen, mutta monien tiedustelutietojen mukaan maalta puuttuu aseiden käyttöön tarvittava teknologia.

Myös maan armeijaa pidetään sopimattomana nykyaikaiseen sodankäyntiin. Se onnistui silti tappamaan 50 ihmistä Etelä-Koreaa vastaan vuonna 2010 tehdyissä yllätyshyökkäyksissä.

Pieni sovinnon poikanen saatiin aikaan elokuussa, kun aiemmin suljettu, Koreoiden yhteinen Kaesongin tehdasalue saatiin taas avattua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?