Pohjois-Korea avaa luksushiihtokeskuksensa - "kauneudeltaan Kim Jong-unin arvoinen"

Julkaistu:

Pohjois-Korea avaa kymmenen kuukautta rakenteilla olleen luksushiihtokeskuksensa virallisesti torstaina.

Kyseessä on kaikesta päätellen mahtava paikka: maan hiihtoyhdistyksen pääsihteeri vakuuttaa Masik Pass -hiihtokeskuksen maisemien ja auringonnousun verrattoman kauneuden olevan itse maan johtajan Kim Jong-unin arvoisia, kirjoittaa Guardian.

Paikka on vielä pahasti kesken, mutta viralliset avajaiset aiotaan silti pitää Korean työväenpuolueen 68-vuotisjuhlapäivänä.

Pohjois-Korean median mukaan työntekijät ovatkin ylittäneet päivätyökiintiönsä 200 prosentilla rakentaessaan maanalaista parkkipaikkaa, työntekijöiden koteja, siltoja ja kahta hotellia: toista 250-huoneista ja 8-kerroksista ulkomaalaisille ja toista 150-huoneista korealaisille.

Paikan asiakasprofiili on vielä hieman arvoitus. Maan 24 miljoonasta asukkaasta vain noin viiden tuhannen arvellaan hiihtävän.

Johtaja Kim Jong-un toki harrastaa lajia, johon hän ihastui opiskelleessaan nuorena Sveitsissä.

Miljoonien arvoinen hanke ei kuitenkaan hiihtosihteeri Kim Tae-yong mukaan ole vain eliitin tai erikoisuuksia etsivien turistien lomakohde. Guardianin jututtama mies kuvaa hanketta todisteeksi suuren johtajan suuresta rakkaudesta maataan kohtaan.
 

Korealaisia kannustetaan urheilemaan

 

Hiihtokeskuksella on nimittäin myös kansanterveydellinen tehtävä: sihteerin mukaan sen ansioista Pohjois-Korealla voisi olla oma hiihtolajien maailmanmestari jo muutaman vuoden kuluessa. Tähänastiset maan kaksi mitalia ovat tulleet pikaluistelusta.

Pohjois-Korea on viime aikoina keskittynyt panostamaan turismiin ja luomaan maasta houkuttelevan ”sivistyneen” kuvan. Samalla kansalaisia on kannustettu urheilun iloihin.

Osana tätä on ollut ex-koripallotähti Dennis Rodmanin huomiota herättäneet vierailut. Pääkaupunkiin on putkahdellut lisäksi lukuisia koripallokenttiä ja luisteluratoja.

Masik Pass -keskukseen monellakaan pohjoiskorealaisella ei ole varaa, mutta puolue on luvannut palkita uskollisuuden tai erinomaisen työsuorituksen visiitillä. Turistien taas on määrä lentää lähellä olevan Wonsanin kaupungin sotilastukikohdan kentälle tai suoraan hiihtokeskuksen helikopterikentälle.
 

 

Vaikka keskus avataan virallisesti, se ei suinkaan ole valmis, vaan luvassa on vielä "kakkosvaihe". Rakennus on takkuillut muun muassa Sveitsin kieltäydyttyä myymästä maalle viiden miljoonan hiihtohissi- ja köysiratavälineitä luksustavarat kieltävien talouspakotteiden vuoksi.

Maan media on kutsunut tätä ”vakavaksi ihmisoikeusloukkaukseksi, joka politisoi urheilun ja syrjii korealaisia". Hiihtosihteeri Kimin mukaan päätös on "sääli", mutta hän lupaa keskukseen ainakin kolme toimivaa hissiä vielä vuoden loppuun mennessä.

- Me pystymme rakentamaan ydinaseita ja raketteja. Pystymme rakentamaan myös hiihtohissin, mies totesi Guardianille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt