Breivikin asianajaja: pahintakin murhaajaa on kohdeltava ihmisenä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Breivikin asianajaja: pahintakin murhaajaa on kohdeltava ihmisenä

Anders Behring Breivikin asianajaja vieraili Lakimiespäivillä Helsingissä.

4.10.2013 19:51

Kännykkä soi. On heinäkuu 2011 ja kello kuusi aamulla. Asianajaja Geir Lippestad vastaa. Soittaja on poliisi.

– Oletko kuullut, mitä tapahtui eilen Oslon keskustassa ja mitä Utöyan saarella? Me olemme pidättäneet miehen, jota epäillään molemmista ja hän pyytää sinua asianajajakseen, Lippestad muistelee puhelua.

Lippestad oli palannut edellisenä päivänä perheensä kanssa lomalta Ruotsista. Kun he olivat saapuneet Osloon, he olivat kuulleet räjähdyksen ja kotona tv:ssä kerrottiin pommista ja Utöyan saaren joukkosurmista.

Poliisi jatkoi puhelimessa:

– Epäilty sanoo, että on muitakin terroristeja ja pommeja eikä suostu puhumaan ennen kuin olet paikalla.

Lippestadin ensimmäinen ajatus oli: Ei ikinä. Hän halusi kuitenkin tukeutua päätöksessä johonkin toiseen. Lippestad kysyi sairaanhoitajavaimonsa mielipidettä.

– Jos ampuja olisi haavoittunut ja hänet olisi tuotu sairaalaan, häntä olisi hoidettu kuin ketä tahansa potilasta, Lippestad muisteli vaimon sanoneen.

Lippestad kertoi Lakimiespäivillä perjantaina Helsingissä kokemuksistaan Anders Behring Breivikin asianajajana.

Tyyni murhaaja pyysi pitsaa ja limsaa

Lippestad kohtasi Oslon poliisiasemalla tyytyväisen ja rauhallisen, tavallisen näköisen epäillyn, joka halusi pitsaa, colan ja esitteli haavaa sormessaan.

– Olin tavannut paljon rikollisia. Siinä ei ollut mitään uutta, mutta häntä epäiltiin 69 teinin surmaamisesta saarella ja kahdeksan ihmisen murhaamisesta Oslon keskustassa.

Breivik kertoi halunneensa Lippestadin, koska tämä oli ollut noin 10 vuotta aiemmin murhasta syytetyn äärioikeistolaisen puolustusasianajajana.

– Hän oli päättänyt valita minut asianajajakseen 5–6 kuukautta ennen iskua.

Lippestad kertoi olevansa työväenpuolueen jäsen, kuten surmatut teinit. Samalla hän teki selväksi, ettei keskustele Breivikin kanssa tämän poliittisista näkemyksistä vaan vain oikeusprosessista.

– Oli raskasta kuunnella, kun alkoi kertoa poliisille yksityiskohtaisesti, kuinka hän oli tappanut kaikki ne ihmiset ja mitä uhrit olivat sanoneet hänelle ja mitä hän heille. Hän puhui kuin olisi kertonut retkestä puistossa.

Talouskriisi altistaa ääriliikkeille

Ensimmäinen päivä venyi kymmeneen. Kun Lippestad laittoi kännykkänsä päälle, se oli täyttynyt yli 3 000 viestistä – tekstiviestejä ja sähköposteja. Breivikin asianajajana hän sai osuutensa ihmisten raivosta.

Lippestad painotti jo alussa medialle, mikä oli hänen roolinsa puolustusasianajajana. Oikeusvaltiossa karmeimpiinkin tekoihin syyllistyneet ovat ihmisiä, joilla on perusoikeudet ja oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

– Hänen tekonsa oli kauhea, mutta hän on ihminen, emmekä me surmaa rikollisia, vaan laitamme heidät vankilaan.

Vihan laannuttua keskustelun sävy julkisuudessakin muuttui.

– En ollut ainoa, joka puhui arvoista. Niistä puhuivat myös pääministeri, poliisi, kuningas, media ja saarelta pelastuneet teinit.

Lippestad muistuttaa, että Breivik edustaa äärioikeistoa eikä ole ajatuksineen yksin. Hänestä tuli äärioikeistolainen netissä kaltaisensa aivopesemänä.

– Eurooppa on kriisissä. Monet nuoret ovat vailla työtä ja tällaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä on helppo houkutella ääriliikkeisiin. On tärkeää, että opetamme nuorille oikeaa historiaa ja kerromme, että Eurooppa on monikulttuurinen ja miksi se on hyvä niin. Näin estämme nuoria haksahtamasta ääriliikkeisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?