Mummon vetoomus ei auttanut suomalaisaktivistia Venäjällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mummon vetoomus ei auttanut suomalaisaktivistia Venäjällä

Suomalaisen aktivistin 90-vuotias mummo yritti vedota murmanskilaiseen oikeuteen Greenpeacen Sini Saarelan puolesta.

Tukimielenosoitus Venäjällä pidätetyn Greenpeace-aktivisti Sini Saarelan puolesta Venäjän suurlähetystön Helsingissä.­

29.9.2013 16:53

Uutistoimisto Interfaxin mukaan mummo oli lähettänyt kirjeen Saarelan vangitsemisoikeudenkäyntiin – mutta turhaan.

Venäläinen oikeusistuin tuomitsi lopulta Saarelan kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen epäiltynä merirosvouksesta mummon vetoomuksesta huolimatta. Venäjän rikoslain mukaan minimituomio ”organisoidun ryhmän tekemästä merirosvouksesta” on kymmenen vuotta vankeutta ja maksimi viisitoista vuotta.

- Hän teki ajattelemattomasti, mutta hän ei halunnut mitään pahaa. Olen kohta 90-vuotias ja olen hänestä hyvin huolissani, Saarelan mummo kirjoitti uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Isoäiti kuvaili Saarelaa lisäksi rehelliseksi ja hyväksi nuoreksi naiseksi, joka on jo nuoresta iästä lähtien rakastanut kovasti luontoa.

Mummon vetoomus liitettiin Murmanskissa Saarelan papereihin tiedoksi yhdessä muiden vetoomusten sekä hänen opinto- ja työtodistustensa kanssa.

Saarela oli yksi Greenpeacen aktivisteista, jotka osallistuivat protestiin Gazpromin arktista öljynporauslauttaa vastaan Petshoranmerellä. Suomalaisaktivisti oli toinen kahdesta, jotka yrittivät kiivetä ylös lautalle.

Venäjä on ilmoittanut epäilevänsä aktivisteja merirosvouksesta. Presidentti Vladimir Putin sanoi tosin Salehardissa, ettei hän pidä aktivisteja merirosvoina, vaikkakin katsoo heidän rikkoneen lakeja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?