Pohjois-Korean salainen Osasto 39 tehtailee hämäriä bisneksiä rahoittaakseen johtajaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean salainen Osasto 39 tehtailee hämäriä bisneksiä rahoittaakseen johtajaa

Pohjois-Koreassa riittää salaisia asioita. 1970-luvulla perustettu Osasto 39 on suljetun maan organisaatioista kaikkein mystisimpiä.

Osasto 39 toimi kirjan mukaan vielä ainakin Kim Jong-unin isän Kim Jong-ilin aikana tehokkaasti.

26.9.2013 22:12 | Päivitetty 26.9.2013 22:55

Osasto 39:stä kerrotaan Daniel Smithin kirjassa Pääsy kielletty - 100 maailman salaisinta kohdetta (Tammi). Kirjan mukaan Osasto 39, tai Virasto 39, on Työväenpuolueen päämajaan sijoitettu osasto, jonka tehtävänä on varastoida kovaa valuuttaa Pohjois-Korean ylimmän eliitin tarpeisiin. Kirjan mukaan ryhmän arvellaan keräävän vuosittain laittomista sekalaisista hankkeista 0,5-1 miljardia dollaria. Erikoisalaa ovat rahan väärentäminen, rahanpesu, laittomien savukkeiden ja lääkkeiden vienti ja huumekauppa. Osa liiketoiminnasta liittyy kansainväliseen ravintolatoimintaan sekä kaivos- ja maataloushankkeisiin.

Osasto 39 on kirjan mukaan pitänyt yllä "palatsitaloutta" Kim Jong-ilin aikana, mutta sen vaiheista nykyisen hallitsijan Kim Jong-unin kaudella ei ole tarkkaa tietoa.

Pohjois-Korean edellinen johtaja Kim Jong-il oli tunnettu persoudestaan luksustuotteille. Tiettävästi hän antoi myös kalliita lahjoja korkeille virkamiehille ja kenraaleille.

Kirjan mukaan Osasto 39 on erittäin taitava väärentämään Yhdysvaltojen dollareita. Rahaa on tehty myös kansainvälisillä vakuutuspetoksilla. Toimet ovat johtaneet tutkintoihin ja talletusten jäädyttämiseen eri puolilla maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?