IS:n ainutlaatuinen Kennedy-lehti ilmestyi - 50 vuotta tragediasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS:n ainutlaatuinen Kennedy-lehti ilmestyi - 50 vuotta tragediasta

Vuosisadan kuuluisimmasta salamurhasta tulee marraskuussa kuluneeksi 50 vuotta.

26.9.2013 6:02

Presidentti John F. Kennedy ammuttiin perjantaina 22. marraskuuta 1963 Dallasin keskustassa, kun hän nyökkäili tuhatpäiselle yleisölle avo-Lincolnissa autosaattueesta.

- Yllättävän moni silminnäkijä ja tutkinnassa mukana ollut on vielä kertomassa tarinaansa, sanoo Ilta-Sanomien ulkomaantoimittaja Jouko Juonala.

Juonala kävi Dallasissa valokuvaaja Antti Hämäläisen kanssa, ja Ilta-Sanomien tänään ilmestyneestä Kennedy-lehdestä voi lukea matkan tuotoksen: sarjan upeita erikoishaastatteluja.

Juonala tavoitti Gayle ja Bill Newmanin, jotka olivat tulleet katsomaan autosaattuetta ja näkivät Kennedyn haavoittumisen vain muutaman metrin päästä, sairaanhoitaja Phyllis Hallin, joka oli työvuorossa kun Kennedy tuotiin sairaalaan sekä toimittaja Darwin Paynen, joka ryntäsi Dealey Plazalta koulukirjavarastoon etsimään murhaajaa.

Juonala haastatteli myös mm. Buell Frazierin, joka oli Lee Harvey Oswaldin työtoveri ja toi autollaan Oswaldin tuli töihin koulukirjavarastolle murhapäivän aamuna, sekä apulaissheriffi Eugene Boonen, joka löysi murha-aseen koulukirjavarastosta.

- Salamurha näkyy vielä Dallasissa monin tavoin. Sille on omistettu erinomainen museo entisessä Texasin koulukirjavarastossa. Murhapaikalla on jatkuvasti katukauppiaita ja Kennedyn kohtalosta kiinnostuneita matkailijoita, Juonala kertoo.

 Kaksi virallista tutkimuskomissiota tuli siihen tulokseen, että Kennedyn ampuja oli Oswald, mutta toimiko hän yksin – siitä komissiot eivät ole yksimielisiä. Salaliittoteorioita on loputtomasti. Kennedy-lehti esittelee niistä kiinnostavimmat.´

Juonala tapasi Dallasissa myös Debra Conwayn, joka ylläpitää salaliittoteorioihin keskittynyttä nettiyhteisöä ja vaatii uutta tutkintaa salamurhasta.

- Ei ole mitään syytä olla selvittämättä tätä uutta aineistoa, Conway sanoo Kennedy-lehdessä viitaten spekulaatioihin, että surmanluodin ampuja olisikin ollut Elm Streetin eteläpuolella eikä pohjoisrinteellä. 

82-sivuinen Kennedy-lehti Ilta-Sanomien palkittuun historialehtien sarjaan, jossa on tänä vuonna ilmestynyt mm. Stalin- ja Karjala-lehdet.

Runsaasti klassisia uutiskuvia sisältävän lehden ulkoasusta vastaa tuottaja Marienka Pakaslahti.

Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa ja maksaa 3,90 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?