Salehardin sää selkeni - Niinistö ja Putin kohtaavat näissä maisemissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomen yöpakkaset vielä "pientä" - katso missä Niinistö kohtaa Putinin

Presidentti Sauli Niinistö vietti yön Jekaterinburgissa ja lentää Salehardiin keskiviikkona aamupäivän aikana.

Näihin maisemiin Sauli Niinistö lentää keskiviikkona. Hänen piti saapua paikalle jo tiistaina, mutta surkea sää esti lentämisen.­

25.9.2013 8:27

Myös Vladimir Putin lentää kaupunkiin vasta keskiviikkona, sillä Salehardin lentokenttä ei pystynyt vielä yöllä ottamaan vastaan koneita jäätävän lumisateen ja tuulen vuoksi.

Keskiviikkoaamuna Salehard oli kuitenkin jo kuin toinen kaupunki eiliseen verrattuna. Tuuli ei enää vinkunut nurkissa ja ilma oli selkeän kuulas.

Lumimyräkän vuoksi monet arktiseen foorumiin eilen aikoneet ihmiset jäivät jumiin jonnekin puolelle Venäjää. On vielä epäselvää, saapuvatko he tänään kaupunkiin, vai joutuvatko järjestäjät nielemään harmistuksensa.

Kokoustilan ulkopuolella presidenttejä odottaa myös näyttely paikallisista kulkuneuvoista, joilla Venäjän pohjoisen karuissa oloissa liikutaan.­

Kaikkineen Salehardin arktinen foorumi on jo kutistunut paljon siitä, mitä alkujaan toivottiin. Putinin ja Niinistön lisäksi valtiomiestason edustajista paikalla on vain Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grímsson.

Aiemmin järjestäjät ehtivät jo tiedottaa, että foorumiin oli kutsuttu myös Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Tanskan kruunuprinssi Frederik ja Norjan kruununprinssi Haakon sekä Monacon ruhtinas Albert II ja Kanadan pääministeri Stephen Harper.

Forumin vierailijoiden tutustuttavaksi oli myös pystytetty kotia.­

Kukaan heistä ei ole kuitenkaan osallistujien listalla. Järjestäjien mukaan viimeiseen asti eläteltiin vielä toiveita Kanadan pääministerin ja Monacon ruhtinaan tulosta, mutta hekin päättivät lopulta jättää Salehardin väliin.

Salehardin foorumi pidetään kaupungin uudessa konsertti- ja kongressikeskuksessa. Kokoustilan ulkopuolella presidenttejä odottaa myös näyttely paikallisista kulkuneuvoista, joilla Venäjän pohjoisen karuissa oloissa liikutaan. Lisäksi paikalle on pystytetty muutama kota.

Salehardin kaupunkikuvaa tiistailta.­

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin käynnistivät Fortumin voimalaitaoksen Njaganissa eilen nappia painamalla.­

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?