Saksaa odottavat vaikeat hallitusneuvottelut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Merkelin jytkyllä voi olla paha kääntöpuoli

Saksan vaaleista tuli suurvoitto liittokansleri Angela Merkelille, mutta voitossa voi olla lopulta karvas sivumaku.

23.9.2013 9:06 | Päivitetty 23.9.2013 9:37

Die Welt nimittäin sanoo, että Merkelin pitää tulla ulos kuorestaan ja miettiä, millainen hallitus maahan saadaan, kun Merkel jää puolueineen nyt muutaman paikan päähän ehdottomasta enemmistöstä.

Saksan kristillisdemokraatit  (CDU) ja sen sisarpuolue (CSU) saavat todennäköisesti 311 edustajaa 630-paikkaiseen parlamenttiin eli liittopäiville. Se on huima voitto, mutta Saksan verkkomedian kommentit uumoilevat, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat.

Angela Merkel nautti sunnuntaina viiniä CDU-puoleen kannattajien keskuudessa.

Der Spiegel muistuttaa, että liittokansleri Angela Merkel jää nyt muutaman paikan päähän ehdottomasta enemmistöstä. Sosiaalidemokraatit saanevat 192 paikkaa parlamenttiin, vasemmistopuolue Die Linke 64 ja Vihreät 63 paikkaa. Eurokriittinen puolue AfD ei näillä näkymin ylitä äänikynnystä.

Die Welt huomauttaa, että Merkelin entinen hallituskuppani FDP ei selvinnyt yli 5 prosentin äänikynnyksen yli. Entinen hallitusyhteistyö ei voi siis toteutua.

Der Westen kertoo, että FDP:n täytyy nyt uudistua selvästi, jotta puolueen uusi tuleminen voisi toteutua. Se on todennäköisesti vaikeaa, sillä Der Westen arvioi, että puolueen pitää ensin nousta järkytyksestään.

Merkelin pitänee nyt lähestyä ainakin SPD:tä, ns. suuri koalitio mielessään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?