Merkel iloitsi roimasta vaalivoitosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Merkel iloitsi roimasta vaalivoitosta

Saksan kristillisdemokraattinen CDU-puolue sai murskavoiton maan eilisissä liittopäivävaaleissa.

23.9.2013 8:12 | Päivitetty 23.9.2013 8:21

Angela Merkelin luotsaaman CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n äänisaalis oli 41,5 prosenttia, mikä ei kuitenkaan riittänyt ehdottomaan enemmistöön parlamentin alahuoneessa.

- Tulos on loistava, iloitsi Merkel uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Angela Merkel juhlii kannattajiensa edessä.

Liittokanslerina jatkava Merkel lupasi jatkaa vastuullisen politiikan tekemistä myös seuraavan neljän vuoden aikana. Hän painotti kampanjansa aikana vahvasti talousuudistusten tarvetta eurokriisimaissa, jotka vastaanottavat apua muilta euromailta.

Hallitusneuvotteluista ennakoidaan vaikeita, sillä CDU:n nykyinen hallituskumppani, liberaalien FDP ei onnistunut ylittämään viiden prosentin äänikynnystä eikä näin saanut edustajia liittopäiville.

Angela Merkel nautti sunnuntaina viiniä CDU-puoleen kannattajien keskuudessa.

Sosiaalidemokraattinen SPD sai vaaleissa 25,7 prosenttia äänistä, pari prosenttiyksikköä edellisvaaleja enemmän. Vihreiden kannatus jäi 8,4 prosenttiin ja FDP:n 4,8 prosenttiin.

Eurokriittinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD sai 4,7 prosenttia äänistä ja jäi näin ollen myös alle viiden prosentin rajain.

Heti voiton varmistuksen jälkeen puhuneen Merkelin mukaan hallitusneuvotteluiden arviointi oli liian aikaista, mutta CDU:n todennäköisimpänä hallituskumppanina pidettiin sosiaalidemokraatteja tai vihreitä. Puolueiden johtajat aloittavat hallitustunnustelut heti tänään.

Liittokansleriin uskottiin kannattajakyltteissä.

Merkel sai omiltaan lämpimän halauksen.

Jos hymy oli herkässä jopa liittokanslerilla, niin teki myös nuorilla kannattajilla.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?