Näinkö Syyrian kaasuisku tapahtui?

rac

Julkaistu:

YK:n viime kuussa Syyriaan lähettämän tarkastusryhmän tehtävänä ei ollut osoittaa sormella syyllisiä kammottaviin, siviiliväestöä vastaan suunnattuihin hermokaasuiskuihin.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) teki sen YK:n puolesta omassa raportissaan.

HRW:n asiantuntijat analysoivat YK-raportin tietoja elokuun 21. päivän iskusta. YK:n asetarkastajat kertovat mm. havaintojaan iskussa käytettyjen rakettien tulosuunnista, mutta eivät tee pidemmälle meneviä johtopäätöksiä.

Human Rights Watch tekee. Järjestö piirsi kaasuammusten lentoradoista vektoriviivat, jotka osoittavat niiden tulleen suoraan Syyrian hallituksen joukkojen asemista.

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ovat samaa mieltä, mutta todisteet presidentti Bashar al-Assadin hallituksen syyllisyydestä eivät kuitenkaan kelpaa Venäjälle.Syyria luovutti varaulkoministeri Sergei Rjabkoville keskiviikkona Damaskoksessa oman selvityksensä iskusta, jota Venäjä pitää edelleen kapinallisten provokaationa.

YK:n turvaneuvoston pitäisi pian päättää Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta ja jatkotoimista - mutta kiista iskujen tekijöistä repii pahoin neuvostoa. Ketä tässä nyt pitäisi uskoa?

Seuraavassa IS:n yhteenveto todistusaineistosta:

Lännen todisteet:Britannia, Ranska ja Yhdysvallat saivat tiistaina uutta tukea väitteilleen siitä, että elokuun 21. päivän hermokaasuiskun takana olivat nimenomaan Syyrian hallinnon joukot.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch laski YK:n raporttiin perustuen lentoradat Damaskoksen esikaupunkiin ammutuille raketeille.

- Kun kartoitimme näitä lentoratoja, oletetut linjat johtavat hyvin tunnettuun tasavaltalaiskaartin 104. prikaatin tukikohtaan, HRW lausui tylysti.

New York Times -lehti päätyi samaan lopputulokseen. Kumpikin kuitenkin korostaa, että laskelmat eivät ole sataprosenttinen todiste syyllisyydestä.

Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat jo aiemmin kertoneet tiedustelutiedoistaan, joiden mukaan Syyrian hallinto on iskun takana. Tietojen kerrotaan perustuvan mm. satelliittikuviin ja viestikuunteluun, mutta yksittäisiä todisteita ei ole julkaistu.

- Tiedämme, mistä hyökkäys tuli. Tiedämme, mihin se kohdistui. Tiedämme, mitä tapahtui sen jälkeen, ilmoitti Yhdysvaltojen ulkoministeri
John Kerry syyskuun alussa.

Vaikka YK-tarkastajien tehtävänä ei ollut selvittää, kuka sariinikaasua käytti, ottivat he paikan päällä kuvia myös iskussa käytetyistä ammuksista. Tarkastajat saivat selville, että kaasu levitettiin maasta laukaistavin 140 millimetrin ja 330 millimetrin tykistöraketein.Ensin mainittu on venäläisvalmisteinen järjestelmä, jonka laukaisualustan tyyppimerkintä on BM-14. Yhdessä raketissa on 2,2 kiloa taisteluainetta. 330 millin rakettien laukaisualusta on Iranissa valmistettu Falaq-2, mutta käytetyt raketit olivat ilmeisesti syyrialaista tekoa. Niiden kärkeen mahtuu jopa 50-60 litraa sariinia nestemäisessä muodossa. Syyrian hallinnon tiedetään käyttävän mallia.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power ilmoitti maanantaina turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että ammuksissa "ei ollut merkkejä, että ne olisivat improvisoituja".

- Hallinnolla on tunnetusti sariinia, mutta meillä ei ole todisteita, että oppositiolla olisi sitä hallussaan. On täysin epäloogista ajatella, että oppositio olisi soluttautunut hallituksen joukkojen alueelle laukaisemaan kemiallisia aseita opposition alueille, Power perusteli.

Syyrian tasavaltalaiskaartin 104. prikaatin asemat ovat maan hallinnon ydinaluetta, jota puolustavat valiojoukot. On epätodennäköistä, että kapinalliset olisivat päässeet tunkeutumaan alueelle.

He kuolivat kaasuiskussa - mutta kenen tekemässä?

Venäjän vastaväitteet:Varaulkoministeri Sergei Rjabkov arvosteli kovin sanoin ruotsalaisen Åke Sellströmin johtaman YK-tarkastusryhmän raporttia Syyrian kaasuiskuista.

- Olemme lievästi sanottuna pettyneitä YK:n sihteeristön ja tarkastajien lähestymistapaan. Raportti on laadittu valikoiden ja puutteellisesti, Rjabkov sanoi Russia Today -uutiskanavalle.

Venäjä perustaa väitteensä siihen, että Sellströmin ryhmä lähetettiin Syyriaan tutkimaan aiempia iskuja, joissa väitettiin käytetyn kemiallisia aseita. Tehtävä muuttui kesken kaiken, kun uusi murhaava kaasuisku tapahtui, eikä aiempien iskujen tutkimuksiin enää palattu. Tämä on Venäjän mielestä väärin.

YK:n edustaja kommentoi Venäjän syytöksiä eilen vakuuttamalla, että asetarkastajien raportti on "kiistaton" ja "perusteellisen puolueeton".

Rjabkov kertoi saaneensa Damaskoksessa uutta tietoa elokuun 21. päivän iskuista. Hän muistutti, että Venäjä piti kapinallisia syyllisinä jo 19. maaliskuuta Khan al-Assalissa tehtyyn pienehköön kaasuiskuun.

- Olemme aloittaneet tietojen analysoinnin, mutta niistä on vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä. Otamme Syyrian hallituksen tiedot kapinallisten osallisuudesta vakavasti, ottaen huomioon sen, että päädyimme samaan loppupäätelmään maaliskuun 19. päivän tapauksesta.

Venäjällä hallinto ja valtamedia ovat esitelleet myös muita väitteitä kapinallisten hermokaasuista.

Russia Today haastatteli Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin entistä virkailijaa Michael Maloofia, jonka mukaan sekä al-Qaidalla että Syyrian ääri-islamilaisella kapinallisryhmällä al-Nusralla on hallussaan merkittäviä määriä sariinia.

Maloof kertoi saaneensa tietoja lähteeltä, jolla on pääsy Yhdysvaltain salaisiin tietoihin. Tämän lähteen mukaan sariinia valmistettaisiin Irakissa ja kuljetettaisiin Turkin kautta kapinallisille.

- Meillä on suuri huoli siitä, että tämä toiminta jatkuu ja että eräät sunni-islamilaiset salafistiryhmät tuottaisivat sariinia Irakissa ja toimittaisivat sitä yhä Turkkiin, Maloof sanoi Russia Todaylle.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov tapasi eilen Damaskoksessa Bashar al-Assadin ja sai tältä Syyrian väitetyt todisteet kapinallisia vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt