Ökyrikkaan oikeistopoliitikon epäillään ostaneen ääniä mafiatyyliin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ökyrikkaan oikeistopoliitikon epäillään ostaneen ääniä mafiatyyliin

Euroalueen kahdeksanneksi rikkaimmaksi liikemieheksi listattu mediakeisari Serge Dassault on keskellä skandaalia, joka hämmentää ranskalaista pikkukaupunkia.

21.9.2013 6:26

Ranskalaisen Serge Dassaultin, 88, omistama yhtiö hallinnoi paitsi kymmeniä sanomalehtiä ja naistenlehtiä, myös valmistaa hävittäjälentokoneita.

Vuonna 1995 Dassault valittiin 40 000 asukkaan Corbeilin pikkukaupungin pormestariksi. Senaatissakin istuva liikemies on nyt keskellä skandaalinomaisia rikostutkimuksia, jotka kohdistuvat hänen toimiinsa Corbeilissa lähellä Pariisia.

The Guardian kertoo, että vyyhti alkoi aueta viime helmikuussa, kun 32-vuotias amatöörinyrkkeilijä joutui keskellä päivää aseellisen hyökkäyksen kohteeksi ja loukkaantui vakavasti.

Viikkoa aiemmin toinen mies kertoi joutuneensa aseella uhatuksi. Hän kertoi paikalliselle sanomalehdelle epäilevänsä, että Corbeiliin on syntynyt "mafian kaltainen järjestelmä".

Poliisille molemmat miehet sanoivat uskovansa, että hyökkäykset oli tarkoitettu vaientamaan ne, jotka saattaisivat kieliä ex-pormestari Dassaultin korruptoituneesta vaalitaktiikasta. Miesten mukaan he olivat joutuneet kohteiksi, koska tiesivät hänen ostaneen ääniä.

Paikallinen poliisi yrittää nyt selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Dassault on kiistänyt epäilykset.

Salainen nauhoite kuohuttaa

Oma juonenkäänteensä on Mediapart-sivuston tällä viikolla julkaisemat nauhoitukset, joissa Dassault myöntää käyttäneensä rahaa, jotta hänen manttelinperijänsä pääsy pormestariksi vuoden 2010 vaaleissa varmistuu.

Sivuston mukaan tänä vuonna aseellisten hyökkäysten kohteeksi joutuneet miehet olisivat nauhoittaneet keskustelun vuonna 2012.

Sivuston mukaan nauhalla oleva ääni kuuluu Dassaultille. Nauhalla miesääni sanoo The Guardianin mukaan, että "en voi antaa enempää, se on kiellettyä. Poliisi valvoo minua..." Lehden mukaan mies nauhalla jatkaa sanoen: "Olen antanut rahaa, en voi antaa penniäkään lisää kenellekään".

Dassaultin asianajajan mukaan nauhoite on laiton kiristysyritys. Poliisitutkimuksissa korruptioepäilyjä ja miesten joutumista murhayrityksen kohteeksi ei ole lehtitietojen mukaan yhdistetty samaan tapaukseen liittyväksi.

Jäi kiinni aiemmista lahjuksista

Dassault joutui väistymään pormestarin tehtävästään vuonna 2009, kun Ranskan korkein hallinto-oikeus totesi liikemiehen käyttäneen käteislahjuksia äänten kalasteluun aiemmissa vaaleissa.

Dassault kiisti tuomioistuimen päätöksen, joka ei johtanut rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin. Dassault kuitenkin jätti tehtävänsä, minkä jälkeen hänen entinen lähin liittolaisensa Jean-Pierre Bechter valittiin kaupungin pormestariksi.

Ranskan senaattiin hän pääsi vuonna 2004 Nicolas Sarkozyn konservatiivisen UMP-puolueen riveistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?