Paavin uutuushaastattelu järkyttää vanhoillisia: suorat sanat homoista, eroista ja aborteista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paavin uutuushaastattelu järkyttää vanhoillisia: suorat sanat homoista, eroista ja aborteista

Paavi Franciscuksen astuessa virkaansa moni toivoi katoliselle kirkolle uudistajaa. Uutuushaastattelussa Franciscuksen mielipiteet osoittautuvat jopa toivottua hurjemmiksi.

20.9.2013 7:00

Italialaiselle jesuiitta-julkaisulle pitkän syvähaastattelun antanut paavi järkyttänee julki tulleilla mielipiteillään kirkon vanhoillista siipeä.

Franciscus kertoo lehdessä tavoittelevansa kirkossa ”uutta tasapainoa”, johon kuuluu naisten suurempi osallistuminen sekä pelkkään homoseksuaalisuuteen, avioeroihin ja abortteihin keskittymisen lopettaminen, kertoo Guardian.

Franciscuksen mukaan tähän päästään muuttamalla asennetta. Hän varoittaa, että ellei uudistuksia uskalleta tehdä, kirkon ”moraalinen rakennelma romahtaa kuin korttitalo”.

Paavin mukaan katolisten tulisi osoittaa ”rohkeutta” suhtautumisessaan ihmisiin, jotka ennen on työnnetty syrjään.

Paavilta tiedusteltiin suoraan kantaa homoseksuaaleihin ja eron jälkeen uudelleen naimisiin menneisiin.

- Sain aiemmin kirjeitä homoseksuaaleilta, jotka sanoivat olevansa ”sosiaalisesti haavoittuneita”, koska heistä tuntuu että kirkko on aina tuominnut heidät. Kirkko ei halua tehdä niin.

- Eräs henkilö kysyi minulta kerran haastavaan sävyn, hyväksyinkö homouden. Vastasin toisella kysymyksellä: Sano minulle: Kun Jumala katsoo homoseksuaalia ihmistä, hyväksyykö hän rakastavasti tämän ihmisen olemassaolon, vai hylkääkö ja tuomitseeko hän tämän ihmisen? Meidän pitää aina ajatella ihmistä...Elämässä Jumala kulkee ihmisten rinnalla ja meidän pitää kulkea heidän rinnallaan, lähtien heidän tilanteestaan, paavi jatkoi.  

Entä naiset?

 

Franciscus, joka haastattelussa kertoo suhtautuvasti varoen ”naisten machoiluun”, ei tarjoa konkreettisia muutoksia esimerkiksi kiisteltyyn linjaan naispappeudesta tai ehkäisystä, mutta vihjaa kuitenkin muutoksiin.

Hän ottaa esimerkiksi eronneen naisen joka on tehnyt abortin. Tämä menee uudelleen naimisiin, saa viisi lasta ja on onnellinen.

- Abortti painaa hänen mieltään ja hän katuu sitä. Hän haluaisi kuitenkin mennä eteenpäin kristillisessä elämässään. Me emme voi jumittaa vain abortteihin, homoliittoihin ja ehkäisyyn liittyviin asioihin. Se ei ole mahdollista...meidän täytyy käsitellä kaikkea asiayhteydessään.

Jopa järisyttäväksi kuvatussa haastattelussa paavi kertoo myös lempimusiikistaan ja elokuvistaan. Argentiinassa kasvanut Franciscus kertoo myös, ettei ole koskaan ollut ”oikeistolainen”.

- Nuorena minulla oli autoritäärinen ja nopea päätöksentekotapa joka johti vakavaiin ongelmiin, Franciscus myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?