Ulkomaat

Pietarin kuvernööri ”otettiin hengiltä” Wikipediassa – FSB etsii syyllistä

Julkaistu:

Venäjä
Valhellinen väite kuvernööri Georgi Poltavtshenkon kuolemasta ehti hämmentää hetken aikaa Pietarissa.
Venäjänkieliseen Wikipediaan ilmestyi maanantaiaamuna virheellinen tieto, jonka mukaan Georgi Poltavtshenko olisi menehtynyt Pietarissa sunnuntaina 15. syykuuta.

Keksityn kuolinpäivän lisäksi artikkelissa kerrottiin, että Poltavtshenko ”hoiti kuolemaansa asti Pietarin kuvernöörin tehtäviä”.

Jotkut tiedotusvälineet ehtivät ottaa väitteen jo todesta, kunnes Poltavtshenkon kansliasta annettiin ilmoitus kuvernöörin hyvästä voinnista.

- Virallisella lomalla oleva, täysin terve Georgi Sergejevitsh Poltavtshenko kommentoi uutisia (kuolemastaan) lyhyesti: ”Turha odottaakaan!” luki kuvernöörin lehdistöpalvelun antamassa tiedotteessa.

Uutispalvelu Fontankan mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu yrittää nyt selvittää, kuka oli Poltavtshenkon virtuaalisen kuoleman takana.

Wikipediaa pääsee tunnetusti muuttamaan kuka tahansa käyttäjä, mutta hänen ip-osoitteensa jää silloin muistiin.

Ongelmana on nyt venäläistietojen mukaan se, että kyseinen ip-osoite on kollektiivinen ja sillä on vähintään satoja, ellei tuhansia käyttäjiä. Näin ollen ikävän pilan tekijää ei välttämättä pystytä koskaan jäljittämään.

Venäjällä on vielä tuoreessa muistissa kesäinen skandaali, kun Venäjän rautateiden johtaja Vladimir Jakunin ”erotettiin” samantyyppisellä valheellisella  ilmoituksella. Tuolloin oli käytössä aidon näköinen lehdistötiedote, joka annettiin Kremlin nimissä ja johon uskoivat aluksi jopa Venäjän johtavat tiedotusvälineet.

Vuonna 2008 Venäjälle levisi puolestaan valheellinen tieto Tatarstanin silloisen  presidentin Mintimer Shaimijevin kuolemasta. Fontankan mukaan uutisankka korjattiin  tuolloinkin varsin pian, mutta se vaikutti silti tatarstanilaisen öljy-yhtiön Tatneftin osakkeiden romahtamiseen.

Venäjällä on viime aikoina levinnyt valheellisia uutisia myös Mihail Gorbatshovin kuolemasta ja Roman Abramovitshin pidätyksestä. Internet-aikana moni uutisankka ehtii puolestaan levitä laajalle ennen kuin se päästään kumoamaan.

Venäjän turvallisuuspalvelu yrittää nyt selvittää, oliko Poltavtshenkon keksityssä kuolemassa kyse vain pelkästä tyhmästä vitsistä vai oliko tekijällä esimerkiksi joitakin taloudellisia tai poliittisia motiiveja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt