Ulkomaat

Petroskoin yllätyspormestari perui virkaanastujaisensa – "rahantuhlausta"

Julkaistu:

Oppositio
Venäjän paikallisvaalien yllättäjäksi noussut 34-vuotias Galina Shirshina näytti Petroskoissa heti, että hänen tyylinsä on toisenlainen kuin Vladimir Putinin puolueen valta-aikana on totuttu.
Shirshina voitti viime sunnuntain vaaleissa Yhtenäisen Venäjän edustajan Nikolai Levinin, joka oli kaiken lisäksi Petroskoin istuva kaupunginjohtaja.

Levinin johdolla kaupungin koneisto oli jo valmistellut hyvissä ajoin juhlallisia virkaanastujaisia vastaanottoineen ja ylenpalttisine tarjoiluineen. Juhlat piti järjestää torstaina 12. syyskuuta. Kaikki muuttui kuitenkin, kun Shirshina yllättäen löi Levinin vaaleissa.

Virallisesti Shirshina otti pormestarin tehtävät vastaan keskiviikkona ja hänen ensimmäinen päätöksensä oli perua juhlat.

- Hän teki tämän ratkaisun, koska hänen mielestään ei ole tarpeen irrottaa keskellä viikkoa arkipäivänä useita satoja ihmisiä omasta työstään, jotta he osallistuisivat seremoniaan, joka ei ole edes juridisesti välttämätön viran vastaanottoa varten, Shirshinan vaalitoimistosta selvitettiin venäläismedialle.

Newsru.com-uutispalvelun mukaan Shirshina ei näe myöskään järkevänä sitä, että budjettivaroja tuhlattaisiin suotta seremoniaan ja juhlavastaanottoon.

Painotalon johtajana työskennellyt Shirshina tulee täysin politiikan ulkopuolelta, joten hänen voittoaan pidetään Petroskoissa ihmeenä.

Toisaalta voitto kertoo siitä, kuinka epäsuosittu Putinin puoluetta edustanut edellinen kaupunginjohtaja Levin oli. Toisaalta se todistaa siitä, että Petroskoin vaalit olivat Venäjän oloissa poikkeuksellisen rehelliset, sillä yleensä istuva valta pystyy takaamaan oman voittonsa massiivisella pr-kampanjallaan ja opposition ehdokkaiden kaikenkattavalla häirinnällä.

Vaalivoitto oli Shirshinalle itselleenkin sellainen yllätys, että hän ei antanut edes haastatteluja heti vaalivoittonsa jälkeen. Vaikenemistaan hän pyysi myöhemmin anteeksi, kertoo tv-kanava Dozhd.

- En ole vielä tehnyt mitään Petroskoin johtajana, joten keskusteltavaakaan ei ole. Ja mitä tulee kysymyksiin siitä, mitä tunnen voittoni jälkeen ja mitä kuuluu yksityiselämääni ja koiralleni – ne kaikki eivät kuulu viranhoitoon, Shirshina sanoi.

Kuluneella viikolla Shirshina on kuitenkin jo ehtinyt tavata Karjalan kuvernöörin Aleksandr Hudilaisen, irtisanoutua työstään painotalossa ja astua uuteen virkaansa. Tämän jälkeen hän tapasi myös venäläislehdistöä ja vastasi muun muassa kysymykseen, onko hän valmis hoitamaan virkaansa ilman mitään aiempaa kokemusta valtion palveluksessa.

- Olen hyvä manageri ja minulla on kokemusta hyvän ja vahvan työyhteisön luomisesta, hän vastasi ja lupasi käyttää ensimmäiset työpäivänsä Petroskoin ”kipeiden kohtien” tutkimiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt