Obama kehotti katsomaan videon Syyrian uhreista: "Miettikää, millaisessa maailmassa elämme" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama kehotti katsomaan videon Syyrian uhreista: "Miettikää, millaisessa maailmassa elämme"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehotti kaikkia kongressin jäseniä ja amerikkalaisia katsomaan videon Syyrian uhreista.

11.9.2013 6:52 | Päivitetty 11.9.2013 8:31

- Sen jälkeen miettikää, millaisessa maailmassa me elämme, jos Yhdysvallat näkee diktaattorin röyhkeästi loukkaavan kansainvälistä oikeutta, ja päättää silti katsoa muualle, Obama sanoo.

Obama puhui Syyrian tilanteesta amerikkalaisille televisiossa yöllä Suomen aikaa.

Puheensa tunteellisimmassa osassa Obama korosti kemiallisten aseiden aiheuttamaa kauhua. Hän kuvaili videota, jolla näkyy Syyrian hallinnon tekemäksi väitetyn kaasuiskun uhreja.

- Kuvat tästä joukkomurhasta ovat sairaita: myrkkykaasun tappamia miehiä, naisia ja lapsia, toisten suussa vaahtoa, toiset haukkovat henkeään, isä pitelemässä kuolleita lapsiaan rukoillen heitä heräämään.

- Kysymys kuuluu nyt, mitä Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö on valmis tekemään. Se mitä niille ihmisille tapahtui - niille lapsille - ei ole vain kansainvälisen oikeuden loukkaus, vaan myös uhka meidän turvallisuudellemme, Obama sanoi.

Hän kuitenkin vakuutti, ettei Syyrian hallitus pysty muodostamaan sotilaallista uhkaa Yhdysvalloille.

Obama myönsi, että Irakin ja Afganistanin jälkeen edes tiukasti rajattu sotilaallinen toiminta ei ole suosittua kansan keskuudessa. Hän silti perusteli mahdollista iskua.

- Tämä olisi kohdistettu isku selkeän päämäärän saavuttamiseksi, kemiallisten aseiden käytön estämiseksi.

Hän myös torjui kritiikin siitä, että pelkkä rajoitettu isku ei vaikuttaisi sanomalla, että "Yhdysvaltain asevoimat eivät tee neulanpistoja".

- Jopa hyvin rajattukin isku antaa sellaisen viestin al-Assadille, mitä mikään muu kansakunta ei voi antaa.

- Kohdistettu isku antaa al-Assadille – tai kenelle tahansa muulle diktaattorille – syyn miettiä kahdesti, ennen kuin päättää käyttää kemiallisia aseita, Obama sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?