Näin Jyri Snäll pääsi pois Venäjältä - oliko etsintäkuulutus sumutusta?

Kiertotie Ukrainan ja Baltian kautta osoittautui Venäjän armeijaan havitellun Jyri Snällin pelastukseksi torstaina, kun hän pääsi poistumaan ilman ongelmia Venäjältä.

Venäjältä Ukrainan kautta Suomeen tullut Jyri Snäll Helsinki-Vantaan lentokentällä.

7.9.2013 16:51

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaava Snäll, 23, matkusti junalla ensin Moskovasta Kiovaan ja lensi sitten Riian kautta Suomeen.

Hän kulki Venäjän ja Ukrainan rajan läpi normaalien rajatarkastusten kautta.

- Minut tarkastettiin sekä Venäjän puolella rajaa että Ukrainan puolella, ja rajaviranomaiset syöttivät tietoni myös tietokoneelle. Mitään ongelmia ei ollut, hyvinkääläinen Snäll kertoi Suomeen palattuaan Ilta-Sanomille.  

Etsintäkuulutettiin armeijakarkurina

Keskiviikkona Snäll oli kuitenkin saanut Moskovassa kuulla, että hänet on jo etsintäkuulutettu armeijakarkurina ja häntä vaadittiin tulemaan henkilökohtaisesti rekisteröitymään asevelvolliseksi Venäjän uudistetun armeijalain nojalla.  

Jyri vaihtoi puhelimeensa suomalaisen sim-kortin Helsinki-Vantaan lentokentän parkkipaikalla.

 

Ilmoitus etsintäkuulutuksesta kuitenkin epäilytti sen vuoksi, että Snäll ei ollut saanut Voenkomatilta eli sotilaskomissariaatilta mitään kirjallista ilmoitusta. Kaikki oli tapahtunut vain puhelimitse – eikä Snällin sisäisessä Venäjän-passissa ole edes asumiskirjausta eli propiska-osoitetta, johon viranomaiset olisivat voineet lähettää hänelle Venäjän lain edellyttämän kirjallisen kutsun.

Kun Snäll neuvotteli keskiviikkona Moskovassa tilanteestaan muun muassa Sotilaiden äitien komitean kanssa, esiin nousikin epäilys, että väite etsintäkuulutuksesta saattoi olla pelottelua ja koko jupakka voisi liittyä yksittäisten sotilasviranomaisten haluun saada suomalaisperheeltä lahjusrahaa.

Niinpä torstaina Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui hämmentynyt ja sanoinkuvaamattoman huojentunut nuori mies Air Balticin lennolla Riiasta. Sylissään hänellä oli valtava nallekarhu, yllään Suomi-huppari ja kasvoillaan ensi kertaa kunnon hymyn yli kuukauteen.  

 

"Olipahan reissu"

 

Nallen Jyri Snäll oli ostanut pian kaksi vuotta täyttävälle tyttärelleen Neelalle tuliaisiksi. Ja Suomi-hupparin hän oli laittanut päälleen siitä ilosta, että hän pääsisi vihdoin synnyinmaahansa.

- Huh, olipahan reissu! Snäll totesi ensi sanoikseen.

- Voi olla, että tämä kaikki tulee vielä painajaisina eteen monta kertaa.

Snäll päätti yrittää Suomeen paluuta keskiviikkona sen jälkeen, kun hän oli käynyt Moskovassa sotilaiden auttamiseen erikoistuneessa Sotilaiden äitien komiteassa.  

Jyri Snäll syleilee kaksivuotiasta tytärtään Hyvinkäällä.

 

Snäll ymmärsi tuolloin, että virallisen byrokratian tietä hänen Suomeen paluunsa ratkeaisi joka tapauksessa aikaisintaan kuukausien kuluessa ja pahimmassa tapauksessa edessä olisi todellakin Venäjän armeija, vaikka Suomessa hänet oli vapautettu palveluksesta sydänvian vuoksi.

Muita mahdollisia ratkaisuja olisivat olleet venäläisen asianajajan palkkaaminen, riippumattoman venäläisen sydänkirurgin lausunnon hankkiminen ja lahjusten maksaminen, mutta nämä vaihtoehdot olisivat tulleet maksamaan vähintäänkin useita tuhansia euroja.  

 

Uhkarohkea yritys

 

Suomeen paluu Ukrainan kautta oli puolestaan uhkarohkea yritys siinä mielessä, että jos Venäjän viranomaiset olisivat tosissaan Snälliä etsimässä, matkanteko tyssäisi Venäjän ja Ukrainan rajalle.

Snäll päätti yrittää. Hän kertoi suunnitelmastaan vain ani harvalle eikä ottanut yhteyttä myöskään Suomen Moskovan-suurlähetystöön tai suomalaisviranomaisiin.

Suunnitelman toteuttamisen mahdollisti se, että Snällillä oli hallussaan uusi Venäjän sisäinen passi, jolla hän voisi ylittää Venäjän ja Ukrainan rajan. Ukraina puolestaan ei vaadi Euroopan unionin kansalaisilta viisumia, joten Ukrainasta eteenpäin Snäll voisi jatkaa jo Suomen passilla.  

  Voi olla, että tulee vielä painajaisina eteen

 

Snällillä ei ollut hallussaan Venäjän ulkomaanpassia, sillä sitä hänelle ei suostuttu Moskovassa antamaan ilman sotilasviranomaisten lupaa. Näin hän ei voinut ylittää esimerkiksi Venäjän ja Suomen rajaa.  

Ilta-Sanomat tapasi Jyri Snällin Venäjällä, kun piina oli vielä päällä.

 

Kaikeksi yllätykseksi suunnitelma toimi, joten Snäll poistui Venäjältä torstain vastaisena yönä ja matkusti junalla Kiovaan asti. Torstaina iltapäivällä Kiovasta Riian kautta Helsinkiin, ja 32 päivän Venäjä-seikkailu oli ohi.  

 

"Tulihan se hymy sieltä"

 

Suomessa Snäll matkusti ensi töikseen ex-tyttöystävänsä luo tapaamaan Neela-tytärtään.

Kun kohtaaminen isin kanssa koitti, pieni tyttö kadotti jopa puhekykynsä, vaikka oli kaivannut isää päivittäin.

- Tulihan se hymy sieltä, Snäll iloitsi, kun Neela alkoi vihdoin tajuta, kuka häntä hyppyytti sylissään.

Ja kun tuli Snällin aika lähteä kotiin, kerrostalon pihalta kuului hänen peräänsä huuto:

- Isi!  

Armeijalaki uudistui Venäjällä

 

Venäjällä tuli elokuun alussa voimaan uudistettu armeijalaki, jonka mukaan ulkomailla suoritettu asepalvelus ei enää vapauta 18-27-vuotiasta Venäjän kansalaista venäläisestä asepalveluksesta. Venäjä kohtelee kaksoiskansalaisia omalla maaperällään yksinomaan Venäjän kansalaisina.

Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet, että laki ei koske ulkomailla pysyvästi asuvia ja siellä Venäjän konsulaattiin rekisteröityneitä Venäjän kansalaisia.

Snäll ei ole rekisteröitynyt Suomessa Venäjän lähetystöön, mutta toisaalta hänellä ei ole Venäjän sisäisessä passissa myöskään Moskovan-asumiskirjausta.  

Jyrin paluu Venäjältä Ukrainan kautta Suomeen oli uhkarohkea yritys.

Vastaavanlainen tilanne on useilla Suomessa asuvilla venäläisillä, sillä moni heistä on halunnut säilyttää Venäjän sisäisen passin ja jopa asumisrekisteröinnin esimerkiksi erilaisten taloudellisten etujen vuoksi.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?