Hitlerin itsemurhan nähnyt henkivartija kuoli

Julkaistu: , Päivitetty:

Rochus Misch kutsui natsijohtajaa aina "Pomoksi".
Rochus Misch oli Adolf Hitlerin henkivartija ja lähetti, joka vastasi aina natsijohtajalle tuleviin puheluihin. Hän oli viimeinen elossa ollut henkilö, joka vietti natsi-Saksan häviötä edeltävät kuukaudet vuonna 1945 Hitlerin komentobunkkerissa Berliinissä.

Misch kuoli kotonaan eteläisessä Berliinissä torstaina 96-vuotiaana, kertoi hänen kustannusagenttinsa perjantaina. Misch oli kärsinut sydänongelmista.

Misch istui sodan jälkeen yhdeksän vuotta venäläisellä vankileirillä. Hän perusti kotiin palattuaan maalausfirman. Hän ei koskaan peitellyt sodanaikaisia tehtäviään vaan puhui avoimesti elämästään pelätyn diktaattorin rinnalla. Hän ei myöskään puolustellut tai tuominnut tämän rikoksia.

- Historia on historiaa, niin asiat olivat eikä kenenkään pitäisi valehdella siitä, Misch sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa 2007..

Viisi vuotta Hitlerin rinnalla


SS-joukkoihin kuulunut Misch haavoittui 22-vuotiaana Puolassa 1939, minkä jälkeen hänet siirrettiin Hitlerin esikuntaan. Hän vietti käytännössä viisi vuotta lähellä natsijohtajaa, jota hän kutsui loppuun asti "pomoksi".

- Parasta aikaa oli Berghofissa, hän muisteli haastattelussa.

Berghof oli Hitlerin kesäasunto Alpeilla. Mischillä oli myös kuvia "pomostaan" mm. lasten ympäröimänä ja luottoarkkitehtinsä Albert Speerin kanssa.

- Se oli kuin lomaa. Pomo oli aina niin rentoutunut siellä, Misch sanoi.


Kun Hitler vetäytyi Berliinin bunkkeriinsa, Misch oli tämän henkivartijana ainoa henkilö, joka sai kantaa asetta. Muilta se otettiin sisäänkäynnillä pois.

- Kuka tahansa halusi nähdä Hitlerin, vaikka se olisi ollut (propagandaministeri Joseph) Göbbels tai (valtakunnanmarsalkka Hermann) Göring tai kuka tahansa, hänen piti päästä minun ohitseni. Kuka tahansa soitti, minä vastasin, Misch kertoi Reutersille.

"Kuoleman bunkkeri"


Misch on kuvaillut loppuaikoja Hitlerin bunkkerissa huomattavasti rauhallisemmiksi kuin esimerkiksi elokuvassa Perikato (2004).

- Se oli paljon vähemmän dramaattista. Pahinta oli hiljaisuus, kun kaikki kuiskasivat eikä kukaan tiennyt miksi. Lähinnä siksi se tuntui kuoleman bunkkerilta, Misch kertoi.

- Hitler oli useimmiten varsin rauhallinen.

Misch jäi bunkkeriin, vaikka Hitler antoi kaikille lähtöluvan ennen kuin teki itsemurhan rakastajattarensa Eva Braunin kanssa. Misch on kuvaillut jäämistä sotilaan velvollisuudekseen.


- Olin varautunut siihen (itsemurhaan) ja vain odotin sitä. Kun ovi avautui näin Evan makaavan jalat taipuneina polvet lähellä leuka. En ikinä unohda sitä, Misch sanoi.

Hän näki Hitlerin ruumiista vain jalat peiton alla.

- Hiljaisuus oli täydellinen. Menin komentajan luo ja sanoin: Führer on kuollut. Kollegani vastasi: Nyt hänet pitää polttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt