Hämmästyttävä parantuminen: 12-vuotias tyttö selätti aivoja syövän ameeban - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hämmästyttävä parantuminen: 12-vuotias tyttö selätti aivoja syövän ameeban

Viikkoja sairaalassa aivoja syövää amebaa vastaan taistellut 12-vuotias tyttö on hämmästyttävästi toipumassa. Nenän kautta aivoihin päätyvä ameeba on tappanut aiemmin kaikki sairastuneet kahta lukuunottamatta.

5.9.2013 11:01 | Päivitetty 5.9.2013 10:53

Heinäkuun lopulla sairaalaan Yhdysvaltojen Arkansasissa tuotu tyttö oli pitkään kriittisessä tilassa.

Kuluneella viikolla lääkärit kertoivat hänen tilansa kuitenkin jatkaneen kohentumista. Kali Hardingin kerrotaan jo syövän, juovan, hymyilevän ja jopa puhuvan. Harding on ottanut myös muutaman askeleen avustettuna.

Kun tyttö tuotiin sairaalaan, oli thän kriittisessä tilassa ja kykenemätön hengittämään ilman putkea.

Viimeisen 50 vuoden ajalta tiedetään 128 tartuntaa, joiden saajista vain kaksi on jäänyt henkiin. Lääkärit joutuivatkin käyttämään hoidossa kokeellista lääkettä, jonka tehosta ei ollut varmuutta.

Samaa lääkitystä saanut, ameebatartuntaa potenut 12-vuotias floridalaispoika kuoli viime kuussa.

Tytön uskotaan saaneen Naegleria fowleri-ameeban hiekkapohjaisesta Willow Springsin vesipuistosta Arkansasista. 85 vuotta toiminut vesipuisto, josta löydettiin ameebatartunta myös vuonna 2010, suljettiin toistaiseksi tartunnan jälkeen.

Viranomaisten mukaan kyseinen ameeba viihtyy lämpimässä, seisovassa vedessä sekä järvien ja jokien sedimenttikerroksissa. Periaatteessa harmiton ameeba muuttuu tappavaksi päästessään ihmisen nenään ja sitä kautta aivoihin.

Varhaisiin oireisiin kuuluu muun muassa, päänsärky, kuume ja pahoinvointi, jotka muuttuvat pian kouristuksiksi, sekavuudeksi ja hallusinaatioiksi. Kuolema seuraa yleensä viidessä päivässä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?