Venäjä: Syyrian kapinalliset tekivät sariini-iskun maaliskuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä: Syyrian kapinalliset tekivät sariini-iskun maaliskuussa

Venäläinen asiantuntijaraportti syyttää kapinallisia viime maaliskuussa Syyriassa tehdystä kemiallisten aseiden iskusta. Venäjä varoittaa myös länsimaita Syyrian ydinlaitosten pommittamisesta.

Väitetyn kaasuiskun uhreja haudattiin Doumassa 21. elokuuta.­

4.9.2013 21:10 | Päivitetty 4.9.2013 21:40

Ulkoministeriö julkisti keskiviikkona Moskovassa 100-sivuisen raportin Syyriasta, kertoo uutissivusto Russia Today. Raportti luovutetaan YK:lle.

Raportin mukaan maaliskuun 19. päivänä Khan al-Assaliin lähelle Aleppoa tehdyn hermokaasuiskun takana olivat todennäköisesti kapinalliset. Iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Sariinia ja toista, toisen maailmansodan aikana kehitettyä taisteluainetta sisältäneet ammukset olivat raportin mukaan kotitekoisia, eivät Syyrian armeijan kalustoa. Kapinalliset ovat käyttäneet samantyyppisiä raketteja muuallakin Syyriassa, venäläisasiantuntijat kertovat.

Tuorein hermokaasuisku tehtiin Doumassa, Damaskoksen esikaupungissa elokuun lopussa. Siinä kuoli satoja ihmisiä.

Venäjän ulkoministeriö varoitti raportin julkistamistilaisuudessa siitä, että hallituksesta yritetään väkisin tehdä syyllistä kemiallisten aseiden käyttöön - vaikka paikalla käynyt YK:n tarkastusryhmä ei ole julkistanut tutkimustuloksiaan.

- Tällä tavalla tietä avataan sotilaallisille toimille Damaskosta vastaan, ulkoministeriö huomautti.

Raportissa myös varoitetaan länsimaita Syyrian ydinlaitosten pommittamisesta. Se voisi aiheuttaa vakavan ydinkatastrofin, raportti huomauttaa.

Syyrialla on pienikokoinen MNSR-koereaktori lähellä Damaskosta. Se käyttää polttoaineenaan korkearikasteista uraania, joka saattaisi levitä ympäristöön.

- Jos siihen osuisi ammus - joko suunnitellusti tai sattumalta - seuraukset olisivat katastrofalisia, raportissa sanotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?