Obama tiedotusvälineiden edessä Tukholmassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama tiedotusvälineiden edessä Tukholmassa: "Emme nuuski meilejänne emmekä kuuntele puheluitanne"

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on saapunut Tukholmaan. Nyt on vuorossa lehdistötilaisuus.

4.9.2013 11:04 | Päivitetty 4.9.2013 15:52

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti pitkän puheenvuoron maansa tiedustelupalvelun urkintapaljastuksista, jotka ovat viime kuukausien aikana kuohuttaneet koko maailmaa.

"Emme nuuski sähköpostejanne emmekä kuuntele puheluitanne", Obama totesi.

Hän puhui pitkään kansallisesta turvallisuudesta ja mainitsi, että tiedustelun tarve on jatkuvasti lisääntynyt, yli kymmenen vuoden takaisista WTC-iskuista lähtien. Obaman mukaan Yhdysvaltain tiedustelu arvioi koko ajan toimintaansa, jottei tarkoitus pyhittäisi kaikkia keinoja.

Obama otti heti lehdistötilaisuuden alussa puheeksi Syyrian konfliktin ja kemialliset aseet. Hän totesi, että kansainvälinen yhteisö ei voi olla hiljaa asiasta.

Obama totesi, että YK:n ja muut tutkijat ovat tehneet Syyriassa työtä hyvin vaikeissa oloissa.

"Luotamme kuitenkin heidän työnsä tuloksiin, ja uskomme, että kemiallisia aseita on käytetty."

Toimittajat tiukkasivat Obamalta, onko Yhdysvallat aikeissa puuttua Syyrian tilanteeseen. Häntä muistutettiin "punaisesta linjasta". Obaman uutisoitiin taannoin todenneen, että kemiallisten aseiden käyttö on kyseinen punainen linja, jonka jälkeen USA ryhtyy toimiin.

"Minä en ole puhunut punaisesta linjasta. Maailma on puhunut punaisesta linjasta", Obama tokaisi.

Hänen mukaansa Syyriaan tilanteeseen kyllä puututaan.

"Meidän on toimittava", Obama sanoi.

"Jos emme, muut itsevaltiaat ajattelevat, että he voivat päästä rangaistuksetta mistä vain."

"Aina voidaan keksiä tekosyitä olla puuttumatta."

Obama otti puheeksi myös Venäjän, joka vastustaa Syyriaan hyökkäämistä. Hänen mukaansa Venäjällä on pitkä suhde Syyrian presidentin Bašar a-Assadin hallintoon.

Obama otti kantaa myös ilmastonmuutokseen. Hänen mukaansa sitä on pyrittävä välttämään, käyttämällä muun muassa entistä enemmän vihreää energiaa.

Presidentti kiitti myös kaikkia Pohjoismaita pitkästä työstä demokratian ja koko maailman kehityksen hyväksi. Hän mainitsi erityisesti pohjoismaalaisten työn kehitysmaiden hyväksi, esimerkiksi Afrikassa.

Obama saapui hyväntuulisena lehdistön eteen Tukholmassa viisitoista minuuttia vaille neljä iltapäivällä. Hän kuunteli tyytyväisen oloisena, kun Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt kertoi, miten merkittävä vierailu on.

"Minulla on suuri kunnia toivottaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tervetulleeksi", Reinfeldt totesi.

"Tämä on historiallinen hetki."

Reinfeldt huomautti, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti on vierailulla Ruotsissa. Hän myös korosti maiden yhteistä historiaa siirtolaisuudesta lähtien.

"Heij!" totesi puolestaan Obama puheensa aluksi hieman naurahtaen.

Iltapäivällä raportoitiin Tukholman keskusrautatieasemalta läheltä Åhlensin tavarataloa löydetyn pommiksi epäillyn esineen. Myöhemmin pommiepäily osoittautui vääräksi.

Tukholman kaduilla on nähty pitkin päivää Obamalle suunnattuja mielenilmauksia. Aftonbladetin mukaan presidenttiä on vaadittu muun muassa lopettamaan Syyrian sota.

Osa protestoijista on osoittanut tukeaan myös viime aikoina runsaasti esillä olleille tietovuotajille Bradley Manningille ja Edward Snowdenille.

Expressen-lehden mukaan Slussenilla sijaitsevan Hilton-hotelli käymälätiloista löydettiin jonkun aikaa sitten ladattu ase. Hotelli sijaitsee vain muutaman minuutin matkan päässä Grand Hotelista, jossa Obaman uskotaan majoittuvan.

Tukholman poliisin tiedottajan mukaan ase kuuluu Obaman vierailun parissa työskentelevälle poliisille.

Obamaa kuljettava Air Force One -kone laskeutui aiemmin tänään Tukholmaan. Obama astui koneesta ulos noin kello 11.20 ja poistui lyhyiden tervehdysten jälkeen autosaattueessa kohti Tukholmaa.

Barack Obaman vierailun ohjelma tiistaina Tukholmassa:

11.00 Barack Obama saapui Tukholmaan Arlandan lentokentälle Air Force One -koneellaan. Hän siirtyi suoraan Tukholman keskustaan.

14.10 Fredrik Reinfeldt otti Brack Obman vastaan Rosenbadissa-

14.20 Obama ja Reinfeldt keskustelivat omassa tapaamisessaan noin tunnin.

15.45  Obama ja Reinfeldt pitivät tiedotustilaisuuden. Ruotsalaisten journalistien lisäksi paikalla on arviolta 80 yhdysvaltalaista journalistia.

16.30 Obama meni tukholmalaisen synagoogaan osoittaakseen kunnioitustaan Raoul Wallenbergin työlle. Hän tapaa mm. Wallenbergin Budapestissa vuonna 1944 pelastaman juutalaisen.

17.40 Obama vierailee teknisessä yliopistossa (KHT) ja tutustuu uudistuvan energian tutkimuskeen. Tilaisuuden jälkeen Obamalle jää aikaa valmistautua päivälliselle.

20.05 Paikalla olevat Pohjoismaiden pääministerit ja päämiehet pääsevät kuvaan yhdessä Obaman kanssa.

20.15 Illallinen, jossa paikalla on myös Sauli Niinistö muiden pohjoismaisten vieraiden tapaan.

Presidentti Barack Obama ja hänen seuruettaan kuljettavat panssariautot saapuivat Tukholman keskustaan Arlandan lentokentältä.

Turvajärjestelyt ovat tiukat. Tukholman keskustassa liikkumista on rajoitettu muun muassa sulkemalla katuja.

Barack Obama majoittuu Hotel-Grandilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?