Obama ja Niinistö tapaavat tänään - virallinen ohjelma tunti tunnilta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman sekä muiden Pohjoismaiden pääministerit keskiviikkoiltana työillallisella Tukholmassa.

4.9.2013 10:10 | Päivitetty 4.9.2013 8:15

Presidentti Sauli Niinistö saapuu Tukholmaan keskiviikkona iltapäivällä. Ruotsin pääministerin Frederik Reinfeldtin virka-asunnollaan Sagerskan palatsissa isännöimän työillallisen on määrä alkaa kello 20 Suomen aikaa.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan illallisen tarkoituksena on "vahvistaa Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden kumppanuutta tulevaisuuden haasteisiin vastaamisessa". Keskustelussa tulevat olemaan esillä muun muassa ulkopoliittinen yhteistyö, globaalin talouskasvun ja kehityksen edistäminen sekä puhdas energia ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Barack Obama saapuu keskiviikkona kaksipäiväiselle vierailulle Ruotsiin.

Barack Obaman Air Force One -kone laskeutuu Tukholmaan jo aamupäivällä.

Hän tapaa Reinfeldtin Ruotsin hallituksen tiloissa Rosenbadissa. Obama vierailee myös Tukholman synagogassa, jossa hän kunnioittaa Unkarin juutalaisia pelastaneen Raoul Wallenbergin muistoa.

Ennen illallista Obama poikkeaa myös Kuninkaallisessa teknisessä korkeakoulussa.

Obaman matkaseurueeseen kuuluu yli 500 henkeä, mukaan lukien virkamies, jolla on Yhdysvaltain ydinaseiden laukaisukoodit. Vierailun vuoksi Tukholmassa ovat käynnissä massiiviset turvatoimet. Ruotsalaispoliiseja on sen aikana töissä yli 2 000.

Presidentti Sauli Niinistö edustaa Suomea Ruotsin pääministerin Frederik Reinfeldtin isännöimällä työillallisella.

Niinistö tapaa nyt Obaman ensimmäistä kertaa virallisella tasolla. Epävirallisesti presidentit ovat tavanneet aiemmin kaksi kertaa,  ydinturvahuippukokouksessa Etelä-Korean Soulissa vuonna 2012 ja Naton huippukokouksessa Chicagossa saman vuoden toukokuussa.

IS seuraa koko päivän Obaman vierailua Tukholmassa ja presidentti Niinistön tapaamista.

Katso virallinen ohjelma tunti tunnilta

  Aftonbladetin mukaan virallinen ohjelma toteutuu näin. (Ajat ovat Suomen aikaa.)

11.00 Barack Obama saapuu Tukholmaan Arlandan lentokentälle Air Force One -koneellaan. Obama siirtyy Tukholman keskustaan. Matkan uskotaan vievän noin 40 minuuttia.

14.10 Fredrik Reinfeldt ottaa Brack Obman vastaan Rosenbadissa-

14.20 Obama ja Reinfeldt keskustelvat omassa tapaamisessaan noin tunnin.

15.20  Obama ja Reinfeldt pitävät tiedotustilaisuuden. Ruotsalaisten journalistien lisäksi paikalla on arviolta 80 yhdysvaltalaista journalistia.

16.30 Obama menee tukholmalaisen synagoogaan osoittaakseen kunnioitustaan Raoul Wallenbergin työlle. Obama tapaa mm. Wallenbergin Budapestissa vuonna 1944 pelastaman juutalaisen.

17.40 Obama vierailee teknisessä yliopistossa (KHT) ja tutustuu uudistuvan energian tutkimuskeen. Tilaisuuden jälkeen Obamalle jää aikaa valmistautua päivälliselle.

20.05 Paikalla olevat Pohjoismaiden pääministerit ja päämiehet pääsevät kuvaan yhdessä Obaman kanssa.

20.15 Illallinen, jossa paikalla on myös Sauli Niinistö muiden pohjoismaisten vieraiden tapaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?