Kohtalon päivä koitti jo 6 vuotta sitten? "Tämä esitys tuhosi Nokian"

Koukuttava käärmepeli on monen muistoissa ensimmäinen kokemus Nokia-kännykästä ja mobiilipelaamisesta.

Steve Jobs esitteli iPhonen San Franciscossa Kaliforniassa 1.9.2007.

4.9.2013 2:53 | Päivitetty 4.9.2013 2:56

Eikä muita vastaavia silloin juuri ollutkaan. Pelistä alkoi matkapuhelinvalmistajan tie tähtiin, kunnes tapahtui jotain musertavaa.

Tutkimusyhtiö CCS Insightin analyytikko Ben Wood muistelee, että 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa ei kännykkämarkkinoilla juuri puhuttu muista kuin Nokiasta.

- Nokia oli niin hallitseva, ettei sen nimeä edes mainittu, vaan kuluttajat puhuivat vain mallinumeroista kuten vaikkapa 3210:sta, Wood kertoo BBC:lle.

Hänen mukaansa Nokian kohtaloksi koitui omahyväisyys.

- He ajattelivat, etteivät voi tehdä mitään väärin. Sitten yhtäkkiä tammikuussa 2007 Steve Jobs asteli näyttämölle, vetäisi taskustaan iPhonen ja muutti maailman ikuisiksi ajoiksi, Wood muistelee.

Alamäki oli jyrkkä

Nokian alamäki oli jyrkkä. Analyysiyhtiö Gartnerin mukaan Nokian älypuhelinten markkinaosuus oli vuonna 2007 hallitseva 49,4 prosenttia. Seuraavana vuonna osuus oli laskenut 43,7 prosenttiin, sitä seuraavana reiluun 40 prosenttiin ja vuonna 2010 osuus oli enää 34,2%. Kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä osuus oli enää vain kolme prosenttia.

Sitten yhtäkkiä Steve Jobs asteli näyttämölle

Monet syyttävät laskusta Symbiania, BBC kirjoittaa.

- He eivät ymmärtäneet ohjelmiston merkitystä, Wood toteaa.

- Nokia tekee edelleen upeita puhelimia, ja he selviytyivät tästä uskomattomasta laitteistoinnovaatioiden vuosikymmenestä. Mutta Apple ymmärsi, että ainoa mitä tarvitaan on suorakulmanäyttö, ja loput on kiinni ohjelmistosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?