USA voi iskeä Syyriaan vain ilmasta - päätösluonnos kieltää maajoukot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA voi iskeä Syyriaan vain ilmasta - päätösluonnos kieltää maajoukot

Yhdysvaltojen senaatin ulkoasiainvaliokunta ei halua, että USA lähettää maajoukkoja mahdolliseen iskuun Syyriaa vastaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry (kesk.) ilmoitti, ettei Yhdysvallat ole lähettämässä maajoukkoja Syyriaan.­

4.9.2013 5:41

Senaatin ulkoasianvaliokunta teki yöllä Suomen aikaa luonnoksen sopimuksesta, jossa hyväksytään hyökkäys Syyriaan. Luonnoksessa muun muassa kielletään maavoimien käyttö ja rajataan sotatoimien kesto 60 päivään tai tarvittaessa 90 päivään.

Luonnoksen ehdot ovat ankarammat kuin presidentti Obama on toivonut. Kyseessä on vasta luonnos, jota ei vielä ole hyväksytty valiokunnassa. Jos luonnos menee tänään läpi, sen täytyy vielä saada senaatin hyväksyntä ensi viikon äänestyksessä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ulkoministeri John Kerry raotti ensin ovea maajoukkojen käytölle. Hän sanoi senaatin valiokunnalle, ettei hän haluaisi rajoittaa presidentin käytössä olevaa valikoimaa toimenpiteistä. Kun asiasta nousi keskustelua kuulemistilaisuudessa, veti Kerry nopeasti sanansa takaisin. Hän kertoi lähinnä pohtineensa asiaa ääneen.

- Amerikkalaiset saappaat eivät astu maahan, Kerry selvensi ajatusta, jonka mukaan maajoukkoja ei mahdollisessa operaatiossa käytetä.

Reutersin mukaan Kerry ei ole halunnut, että iskuaikaa rajataan kovin tarkasti, sillä Yhdysvalloilla täytyy olla liikkumavaraa, jos Syyriassa käytetään uudestaan kemiallisia aseita. Puolustusministeri Chuck Hagel puolestaan arveli Yhdysvaltojen turvallisuuden ja uskottavuuden vaarantuvan, jos se ei pysty rankaisemaan Syyriaa kemiallisten aseiden käytöstä.

Presidentti Barack Obama antoi päätöksen iskusta Syyriaan kongressin päätettäväksi. Asiasta päätettäneen ensi viikolla. Itäisellä Välimerellä on valmiudessa useita Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjiä, jotka voivat ampua risteilyohjuksia Syyriaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?