Obama: Yhdysvallat on valmis iskuun - voi tapahtua minä päivänä tahansa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama: Yhdysvallat on valmis iskuun - voi tapahtua minä päivänä tahansa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhuu lauantaina Syyrian tilanteesta. Hänen mielestään Syyrian kaasuisku oli pahin kemiallisten aseilla tehty isku tällä vuosisadalla ja sitä vastaan USA:n pitää toimia.

Barack Obama Valkoisen talon tapaamisessa perjantaina.

31.8.2013 20:58 | Päivitetty 31.8.2013 23:57

On ollut jo pitkään tiedossa, että Yhdysvallat harkitsee sotilaallisia toimia Syyriaa vastaan. Obama vahvisti tämän puheessaan: USA:n pitää ryhtyä toimiin ja se on valmiina hyökkäämään.

- Tämä isku on loukkaus ihmisarvoa sekä kansallista turvallisuuttamme vastaan.

- Yhdysvallat on valmis ryhtymään sotatoimiin. Olen valmiudessa antamaan käskyn laukaisusta; se voi tulla huomenna, ensi viikolla tai kuukauden päästä. Armeijamme on valmiudessa hyökätä koska tahansa.

Obama hakee kongressin hyväksyntää sotilaallisille toimille Syyriaa vastaan. Obama haluaa, että kongressi äänestää asiasta. Kongressi palaa kesälomilta viikon kuluttua. Voi kuitenkin olla, että edustajat kutsutaan koolle ennenaikaisesti Syyrian takia.

– Vaikka uskon, että minulla on valta päättää sotilaallisista toimista ilman kongressin hyväksyntää, tiedän, että maamme on vahvempi jos teemme näin, Obama sanoi.

Obaman mukaan Yhdysvallat on kuitenkin jo täydessä valmiudessa iskeä Syyriaan.

Obama arvosteli lausunnossaan kovin sanoin YK:n turvallisuusneuvostoa toimettomuudesta. Hän sanoi, ettei Yhdysvallat voi katsoa sivusta kemiallisten aseiden käyttöä ja siviilien tappamista. Presidentti sanoi, että voimankäyttö Syyriaa vastaan on välttämätöntä, eikä Yhdysvallat tarvitse siihen yhteistyötä muilta mailta tai YK:n turvallisuusneuvostolta, joka Obaman mukaan on "halvaantunut".

Edustajainhuoneen jäsenet saavat huomenna sunnuntaina salaiseksi luokitellun selvityksen Syyrian tilanteesta. Ensi viikolla Obaman on määrä puhua Syyrian vastaisista toimista G20-maiden kokouksessa Pietarissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on haastanut Obaman ja vaatinut Yhdysvaltoja esittämään todisteensa Syyrian hallinnon väitetyistä kemiallisista iskuista. Putin vaatii, että todisteet pitää näyttää YK:n turvallisuusneuvostolle.

YK:n asetarkastajat lähtivät tänään Syyriasta.

Tarkastajat etsivät Syyriassa todisteita kemiallisten aseiden käytöstä. Heidän keräämänsä näytteet on viety Hollantiin, mistä ne toimitetaan edelleen eri laboratorioihin analyysia varten.

Syyriassa vierailleet YK:n asetarkastajat ovat saapuneet Hollantiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?