Ahtisaari IS:lle: "Syyrian suhteen mietittävä nyt hyvin tarkkaan" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ahtisaari IS:lle: "Syyrian suhteen mietittävä nyt hyvin tarkkaan"

Presidentti Martti Ahtisaari kannattaa rauhanomaista ratkaisua Syyrian kriisin hoidossa.

28.8.2013 10:15

Sotilaallinen isku Syyriaan tekisi kriisistä todella monimutkaisen, toteaa presidentti Martti Ahtisaari. Hänen mielestään nyt olisi tärkeää rauhoittaa tilanne ja miettiä väliintulon järkevyyttä. Myös Suomen Syyrian suurlähettiläs Kari Kahiluoto pitää iskun seurauksia arvaamattomina.

- Sillä olisi sellaisia seurauksia, jotka komplisoisivat (sekavoittaisivat) tilannetta alueella, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaari ja Kahiluoto kommentoivat Syyrian tilannetta Ilta-Sanomille tiistaina Finlandia-talolla järjestetyillä Suurlähettiläspäivillä.

- Kaikki nämä yritykset saada uusi aloitus esimerkiksi Iranin kanssa vaikeutuisivat... Ei siellä mitään helppoja ratkaisuja tietenkään ole, mutta kyllä minä toivon, että nyt mietittäisiin hyvin tarkkaa, mitä tehdään, Ahtisaari jatkoi.

Kahiluoto piti syytöksiä kemiallisten aseiden käytöstä hyvin huolestuttavina.

- Jos hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan, on kyseessä äärimmäisen vakava asia, joka muuttaa tätä konfliktia vakavammaksi koko Lähi-idän tilanteen kannalta, hän sanoi.

Hän kuitenkin toivoi, ettei Yhdysvallat päätä iskeä Syyriaan.

- Itse pidän tällaista yksipuolista voimankäyttöä ei-toivottavana ratkaisuna. Se vain eskaloisi tätä väkivaltatilannetta jälleen yhdellä askeleella eteenpäin, ja seuraukset olisivat hyvin arvaamattomat.

Kahiluoto korosti, että edes joukkotuhoaseiden käyttö ei voi johtaa automaattisesti sotilaalliseen iskuun.

- Ensin on tehtävä poliittinen päätös johtopäätöksistä, hän sanoi.

Suomella roolia jälleenrakennuksessa?

Suomi voisi Kahiluodon mukaan mahdollisen rauhanturvaamisoperaation lisäksi osallistua Syyrian jälleenrakennukseen ja mahdollisten joukkotuhoaseiden purkamiseen.

- Näkisin, että Suomella voisi olla aikanaan hyvinkin paljon roolia jälleenrakennuksessa, hän pohti.

Kahiluodon mukaan suomalaisilla on vahva tuntemus syyrialaisesta yhteiskunnasta ja yhteiskuntajärjestelmästä, josta voisi olla apua maan demokratiakehityksessä.

Lisäksi Suomella on paljon annettavaa myös käytännön jälleenrakennustyössä.

- Meillä on teknistä osaamista, joka liittyy myös kemiallisiin aseisiin. Tätä kapasiteettia puolustusvoimat on tarjoamassa kansainväliseen käyttöön.

- 1990-luvun alussa suomalaiset osallistuivat Irakin kemiallisten aseiden hävittämiseen, pitkään ulkoministeriön asevalvontayksikön päällikkönä työskennellyt Kahiluoto muistutti.

Ahtisaaren mielestä Suomen rooli kriisin ratkaisussa on ylipäätään se, että Suomi on mukana "edesauttamassa järkeviä ratkaisuja".

Myöhästyminen harmittaa

Sekä Ahtisaari että Kahiluoto olivat harmissaan siitä, että kansainvälinen yhteisö on auttamattomasti myöhässä Syyrian kriisin hoidossa.

- Sen (kansainvälinen yhteisö) olisi pitänyt toimia jo aikaa sitten. Siellä oli mahdollisuus esimerkiksi vuosi sitten, kun kävin New Yorkissa tapaamassa näiden "eldersien" toimeksiannosta (YK:n turvaneuvoston) pysyvien jäsenten suurlähettiläitä helmikuun lopulla, Ahtisaari sanoi.

Global Elders on entisistä presidenteistä, valtiomiehistä ja johtajista koostuva ryhmä, jonka tarkoituksena on ratkoa maailman ongelmia tarjoamalla asiantuntemusta ja ohjausta.

- Kun juttelin lähettiläitten kanssa, niin kyllä minusta olisi pitänyt pystyä saamaan yhteisymmärrys siitä, mitä Syyriassa pitäisi tehdä, Ahtisaari totesi.

Hänen mukaansa jopa demokraattiset vaalit olisivat vuosi sitten olleet mahdolliset.

- Jos ei (Bashar) al-Assadia olisi hyväksytty, niin olisi voinut pyytää esimerkiksi YK:ta järjestämään vaalit Syyriassa. Mutta tilanne tulee aina hankalammaksi ja hankalammaksi, koska nyt on paljon vaikeampi sanoa, kuka saa osallistua ja kuka ei, Ahtisaari sanoi.

Kahiluodon mielestä hidas reagointi on selvästi arvovaltatappio kansainväliselle yhteisölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?