CIA:n arkistot paljastavat: USA auttoi Saddamia kaasuttamaan iranilaisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CIA:n arkistot paljastavat: USA auttoi Saddamia kaasuttamaan iranilaisia

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.8.2013 21:52

Yhdysvallat harkitsee Syyrian tilanteeseen puuttumista, jos tiedot kemiallisten aseiden käyttämisestä varmistuvat. Suurvallan kellossa oli kuitenkin toinen ääni 25 vuotta sitten.

Foreign Policy -lehti kertoo artikkelissaan, kuinka Yhdysvaltain armeija ja tiedustelupalvelu 1980-luvulla katsoivat läpi sormiensa Irakin Iraniin kohdistamaa hermokaasuhyökkäysten sarjaa.

Tuolloisia iskuja pidetään yhtenä pahimmista kemiallisilla aseilla tehdyistä hyökkäyksistä koskaan.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että Yhdysvallat tarjosi Irakille tiedustelutietojaan, vaikka epäilyksiä kemiallisten aseitten käytöstä oli. Nyt julkistetut Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n asiakirjat kertovat asiasta paljon yksityiskohtaisemmin. Ne perustuvat muun muassa useiden entisten tiedusteluviranomaisten haastatteluihin.

Vuonna 1988 Irakin ja Iranin sota polki paikallaan. Yhdysvallat saivat satelliittikuvien avulla selville, että Iran oli saamassa strategista etua käyttämällä hyväkseen Irakin puolustuksessa olevaa heikkoa kohtaa.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset päättivät paljastaa Iranin joukkojen sijainnin Irakille. Lisäksi Irak sai Yhdysvalloilta kuvia ja karttoja Iranin joukkojen liikkeistä sekä muun muassa yksityiskohtaisia tietoja sen ilmapuolustuksesta.

Asiakirjojen mukaan tiedossa kuitenkin oli, että Irakin presidentti Saddam Husseinin joukot käyttäisivät hyökätessään kemiallisia aseita, kuten tappavaa hermomyrkkyä sariinia.

Alkuvuodesta 1988 Irak käyttikin sariinia ja sinappikaasua ennen neljää suurta hyökkäystään, joiden suunnitteluun oli käytetty Yhdysvalloilta saatuja karttoja, kuvia ja muita tietoja.

Nämä hyökkäykset auttoivat Irakia pääsemään niskan päälle sodassa. Ne myös varmistivat, että Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin hallinnon pitkäaikaiset pyrkimykset auttaa Irak voittoon onnistuivat.

Nämä kemiallisilla aseilla tehdyt iskut olivat viimeisiä kaasuiskujen sarjassa, josta Reaganin hallinto oli ollut koko ajan tietoinen.

Perusteltiin Neuvostoliiton toimilla

Yhdysvallat on tähän asti väittänyt, ettei Saddamin hallinto kertonut aikeistaan käyttää kemiallisia aseita.

Eläkkeelle jäänyt Yhdysvaltain ilmavoimien eversti Rick Francona muistaa tapahtumat kuitenkin toisin. Hän toimi kaasuiskujen aikaan Yhdysvaltain sotilasattaseana Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

- Irakilaiset eivät kertoneet aikeistaan käyttää hermokaasua, koska heidän ei tarvinnut. Me tiesimme jo, Francona kertoo nyt Foreign Policylle.

Samaa tarinaa kertovat myös  CIA:n arkistot. Nyt julkistettujen asiakirjojen mukaan Yhdysvalloilla oli todisteita Irakin käyttämistä kemiallisista aseista jo vuonna 1983.

Tuolloin Iran yritti tuloksetta kerätä todisteita viedäkseen asian YK:n käsiteltäväksi.

Lehden mukaan Reaganin hallinto päätti antaa kaasuhyökkäysten jatkua, sillä ne saattaisivat kääntää sodan kulun, niin kuin lopulta kävikin.

Asiakirjojen mukaan CIA puolusteli toimiaan myös sillä, että Neuvostoliitto oli käyttänyt kemiallisia aseita Afganistanissa aiemmin ilman suurempia jälkiseurauksia.

CIA ei halunnut kommentoida Foreign Policyn artikkelia.

Satoja tuhansia uhreja

Iranin ja Irakin sotaa käytiin vuosina 1980–1988. Saddam aloitti sodan, koska halusi vallata Iranilta öljykenttiä ja vesiväylän. Iran oli tuolloin heikko vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jäljiltä.

Sota pitkittyi lopulta osapuoliaan raastavaksi asemasodaksi. Yhtenä syynä tähän oli Iranin johtajan Ajatollah Khomeinin halu kostaa Saddamille. Sodassa sai surmansa satoja tuhansia ihmisiä kummaltakin puolelta rajaa.

Vuonna 2003 Yhdysvallat syrjäytti Irakin sodassa entisen liittolaisensa Saddamin hallinnon. Saddam teloitettiin hirttämällä joulukuussa 2006.