Aivoja syövä ameeba tappoi 12-vuotiaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aivoja syövä ameeba tappoi 12-vuotiaan

12-vuotias Zachary Reyna on kuollut ameeban aiheuttamaan aivotulehdukseen Floridassa, kertoo CNN.

Zachary Reyna.

25.8.2013 19:03

Hengenvaarallisen aivotulehduksen aiheuttaja Naegleria fowleri tunnetaan myös “aivojen syöjänä”.

Reynan Facebook-tukisivuston mukaan poika kuoli menneenä lauantaina.

Sivuston mukaan Zacharyn perhe on tehnyt pojan kohdalla päätöksen elinluovutuksesta.

- Taistelu on ohi, mutta Zac voitti sodan (…) Vaikka hän on poissa, hän pelastaa vielä monta elämää, tukisivustolla kirjoitettiin.

Eräässä vaiheessa näytti jo siltä, että Reyna saattaisi selviytyä. Lääkärit saivat selätettyä tartunnan, mutta ilmeisesti sen aiheuttamat vahingot aivoissa olivat jo liian vakavia.

Naegleria fowleri on tappava 99 prosentissa tapauksista. CNN kertoo, että 50 vuoden ajalta ei tiedetä kuin kolme ihmistä, jotka ovat selviytyneet elossa tartunnasta.

Viimeisin selviytyjä on 12-vuotias tyttö Kali Hardig Arkansasista, joka sai tartunnan samoihin aikoihin kuin Reyna.

Reynan ja Hardigin uskotaan saaneen tartunnat vedestä, sillä Naegleria fowleri elää tavallisesti lämpimässä makeassa vedessä, kuten lammissa ja joissa.

Koska ameeba tunkeutuu ihmisen aivoihin nenän kautta, tauti ei leviä ihmisestä toiseen tai tartu saastunutta vettä juomalla.

Tartuntatapaukset ovat harvinaisia, mutta lähes poikkeuksetta tappavia. Vuosien 2001 ja 2010 välisenä aikana Yhdysvalloissa on todettu vain 32 tartuntatapausta.

Yleensä taudin ensimmäiset oireet, päänsärky, kuume, pahoinvointi, ilmenevät ensimmäisen viikon aikana. Myöhempiin oireisiin kuuluu muun muassa hallusinaatioita. Tauti etenee nopeasti ja johtaa yleensä kuolemaan alle 12 päivässä.

Naegleria fowleri Yhdysvaltain tartuntautiviraston sivuilla. (englanniksi).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?