Ulkomaat

Paineet iskeä Assadia vastaan kasvavat - Tässä ovat Yhdysvaltojen vaihtoehdot

Julkaistu:

Yhdysvaltojen hallinto on viikonlopun mittaan pohtinut vaihtoehtojaan Syyrian suhteen samalla, kun paine toiminnasta kasvoi.
Keskiviikkona Syyrian oppositio julkaisi kuvia kuolleista aikuisista ja lapsista, jotka sen mukaan menehtyivät hallituksen hermokaasuiskussa. Arvio uhrien määrästä vaihteli sadoista reilusti yli tuhanteen.


Presidentti Barack Obama ilmoitti jo vuosi sitten, että Syyria ylittäisi ns. punaisen linjan, jos se käyttäisi kemiallisia aseita. Tämä taas johtaisin ”ankaraan reaktioon” Yhdysvalloilta. Toistaiseksi niin ei ole tapahtunut.

Sanomalehti New York Times kertoi lauantaina, että presidentti Obaman hallinto pohtii mahdollisuutta aloittaa ilmaiskut Syyriaan tarvittaessa ilman YK:n mandaattia, joka kaatuisi todennäköisesti Venäjän vastustukseen. Hieman aiemmin kerrottiin, että Yhdysvallat oli päättänyt pitää neljä sotalaivaansa Välimerellä.

Pentagonin mukaan parhaillaan pyöriteltyjen suunnitelmien tavoitteena olisi ainoastaan ”pelottaa tai estää” hallintoa käyttämästä kemiallisia aseita, ei syrjäyttää presidentti Bashar al-Assadia vallasta.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona ovat tällä hetkellä mereltä laukaistavat Tomahawk-ohjukset, jolloin Yhdysvaltojen ei tarvitsisi lähettää hävittäjiään Syyrian ilmatilaan.

Yhdysvalloilla on toistaiseksi useita diplomaattisia sekä sotilaallisia vaihtoehtoja, joissa jokaisessa on riskinsä. Tässä muutama:

YK:n tarkastajat tutkimaan:

Tämä on Yhdysvaltojen sekä sen liittolaisten ensimmäinen tavoite. YK:n johto on vaatinut presidentti Assadia päästämään maassa olevat tarkastajat tutkimaan raportoitua kaasuiskun tapahtumapaikkaa. Venäjän on yhtynyt tarkastuskehotuksiin, mutta epäillyt samalla, että isku oli kapinallisten lavastama.

Mutta: YK-tarkastajien tehtävänä on tutkia käytettiinkö kemiallisia aseita, ei sitä, kuka niitä käytti. Vaikka he pääsisivätkin paikalle, ei se välttämättä auta Yhdysvaltoja määrittämään syyllistä, mikä oikeuttaisi väliintulon.

Hakea ratkaisu turvallisuusneuvostosta:

Muun muassa demokraattisenaattori Robert Menendez ilmoitti torstaina, että jos väitteet iskusta todistetaan, pitää YK:n turvallisuusneuvoston tarttua heti toimeen ja määrätä sanktiot, jotka estävät Assadin hallinnon julmuuksien jatkumisen.

Mutta: Venäjä voi veto-oikeudellaan estää päätökset.

Kansainvälinen rauhankokous:

Venäjän ja Yhdysvaltojen on määrä tavata ensi viikolla Haagissa keskustellakseen mahdollisen kokouksen järjestelyistä.

Mutta: Kokousta on yritetty jo toukokuusta asti, mutta mitään ei ole tapahtunut osaltaan sen vuoksi, että Syyrian kapinallisryhmät eivät pääse yhteisymmärrykseen edustajastaan.

Enemmän apua kapinallisille:

Toistaiseksi Yhdysvallat on antanut kapinallisille jonkin verran koulutusta, lääkeapua sekä ruokaa. Viime kuussa kongressilähteet kertoivat Reutersille, että naapurimaissa taistelijoiden koulutukseen on käytetty 27 miljoona dollaria. Yhdysvallat voisi antaa kapinallisille esimerkiksi kaasunaamareita ja suojapukuja kemiallisia aseita vastaan.

Mutta: Periaatteessa samaa, mitä Yhdysvallat on jo tehnyt.

Aseistaa kapinallisia:

Obama ilmoitti kesäkuussa, että Assadin kemiallisten aseiden käytöstä on todisteita ja että maa lähettäisi sotilasapua kapinallisille. Kapinallisten mukaan mitään ei ole saapunut, ja he toivovat edelleen ammuksia ja vähintään kevyitä aseita.

Mutta: Jopa aseistamisen kannattajat tietävät, että aseet voivat päätyä vääriin käsiin, eivätkä ne välttämättä riitä voimasuhteen kääntämiseksi.

Viedä Assadin kaasut:

Tämä estäisi niiden käytön sekä mahdollisen päätymisen ääriainesten käyttöön.

Mutta: Asiantuntijoiden mukaan tämä olisi vaikeaa, sillä aseet ovat eri paikoissa ja niiden fyysinen hakeminen tarkoittaisi maajoukkojen lähettämistä, mitä amerikkalaiset eivät kannata.

Kohdennetut ilmaiskut sotilaskohteisiin:

Iskut kohdistettaisiin yksiköihin, joiden uskotaan olevan vastuussa kaasuiskuista. Näin lähetettäisiin viesti kemiallisten aseiden käyttäjille.

Mutta: Voi mennä aikaa ennen kuin Syyriasta saadaan luotettavaa tiedustelutietoa iskuista vastanneista yksiköistä.

Ilmaiskut lento- ja ohjustukikohtiin:

Tämä on erityisesti republikaanisenaattori John McCainin kannattama vaihtoehto. McCainin mukaan Obama ei ole tehnyt tarpeeksi suojellakseen Syyrian asukkaita nimenomaan Assadin ilmavoimilta ja pommituksilta. Myös ulkoministeri John Kerry on vihjannut tukevansa tätä sanomalla, että opposition aseistamisen ei ole tarpeeksi.

Mutta: Jos Yhdysvallat lähtisi tuhoamaan Assadin ilmavoimia, joutuisi maa mukaan syvälle konfliktiin, mutta ei onnistuisi silti välttämättä lopettamaan sitä.

Lentokieltoalueen perustaminen:

McCainin kannattamassa vaihtoehdossa Yhdysvallat käyttäisi tarvittaessa tappavaa voimaa estääkseen Assadin armeijaa pommittamasta kapinallisia.

Mutta: Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tämä ei poistaisi suurinta ongelmaa, joka on tykistökeskitykset. Se myös tulisi hyvin kalliiksi, satoja miljoonia dollareja kuukaudessa, ja vaatisi joukkoja myös maan pinnalle tukitehtäviin.

Maajoukkojen lähettäminen:

Kukaan Washingtonissa ei halua tätä. Jos näin tehtäisiin, sekä riskit että kustannukset kasvaisivat hurjasti, ja maa joutuisi osapuoleksi jälleen yhteen konfliktiin ja vieläpä Lähi-idässä.

Ota kantaa

Pitäisikö USA:n puuttua sotilaallisesti Syyrian kriisiin?

Kyllä 50% Ei 50%
Ääniä yhteensä 0

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat