Ulkomaat

Kaasuiskun selvitys viivästyy pahasti - "Tutkijat juovat kahvia hotellissaan"

Julkaistu: , Päivitetty:

Maailma janoaa tietoa Syyrian väitetystä kaasuiskusta. Mutta YK:n tarkastajia ei päästetä alueelle.
Turhautuminen leviää kansainvälisessä yhteisössä, kun Syyrian väitetyn kaasuiskun tutkinta veny. Kello tikittää armottomasti, sillä YK:n asetarkastajien pitäisi päästä keräämään näytteitä iskupaikalta mahdollisimman pian, jotta tulokset olisivat luotettavia.

Damaskoksessa on parhaillaan YK:n tarkastusryhmä - mutta he ovat jumissa paikallisessa luksushotellissa ja käyvät neuvotteluja viime keskiviikon iskun tutkinnan järjestämisestä.

Kaasuiskun väitetty tapahtumapaikka on hotellista vain kohtuullisen ajomatkan päässä, mutta ilman Syyrian viranomaisten lupaa tutkijat eivät yksinkertaisesti voi lähteä seikkailemaan paikalle, joka on käytännössä sota-aluetta.

Monien on vaikea ymmärtää tätä.

- Meidät hävitetään myrkkykaasulla samaan aikaan, kun he juovat kahvia ja istuvat hotellissaan, syyrialaisaktivisti Bara Abdelrahman puhisi Reutersille Damaskoksen lähiössä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati perjantaina tarkastajien pääsyä alueelle viipymättä.


Irakissa toiminut entinen asetarkastaja painottaa, että jokainen tunti on tärkeä keskiviikkoaamuisen iskun selvittämiseksi.

- Mitä kauemmin kestää, sitä helpompi jonkun on peitellä asiaa, Demetrius Perricos kommentoi.

Samaa pelkäsi Britannian ulkoministeri William Hague perjantaina. Hänen mukaansa tuntuu siltä kuin Syyrian viranomaisilla olisi jotain peiteltävää.

Myös Venäjä on patistanut Syyriaa yhteistyöhön tarkastajien kanssa. Maan ulkoministeriö syytti kuitenkin myös Syyrian kapinallisten jarruttaneen iskun tutkintaa, koska nämä eivät ole antaneet turvatakuita tarkastusryhmälle.

Syyrian kapinalliset keräävät parhaillaan itse näytteitä alueelta sekä iskujen uhreista ja sanovat yrittävänsä toimittaa ne YK:n tarkastajille.

Kapinallisten todisteet eivät tässä tapauksessa kuitenkaan auta, sillä Syyrian hallinto voi helposti kiistää niiden luotettavuuden. Sama ongelma koskee tutkimuksia, joita jonkin ulkovallan tiedustelupalvelu mahdollisesti yrittää tehdä Syyriassa.


Paras keino tehdä kaasuiskusta diplomaattisesti ja oikeudellisesti pitävä tutkinta on YK:n asetarkastajien päästäminen alueelle. Sen pitäisi kuitenkin tapahtua pian.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt