Nälkäisen sotavangin sormus löysi kotiin 70 vuoden jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nälkäisen sotavangin sormus löysi kotiin 70 vuoden jälkeen

Amerikkalaissotilas vaihtoi sormuksensa kahteen suklaapatukkaan vankileirillä Saksassa vuonna 1943 - ja katui myöhemmin raskaasti.

22.8.2013 13:34

Apupilotti David Cox oli pudonnut koneineen Saksaan toisessa maailmansodassa vuonna 1943 ja päätynyt sotavangiksi nälän ja kurjuuden keskelle.

Hän keksi tilapäisen helpotuksen vatsansa kurnimiseen. Hän vaihtoi vanhemmiltaan saamansa kultaisen lentäjänsormuksen kahteen suklaapatukkaan.

Cox vapautui leiriltä vasta sodan päätyttyä 1945. Hän sai kotona vanhemmiltaan samanlaisen sormuksen, johon oli myös kaiverrettu hänen nimensä ja syntymäaikansa. Hän ei silti ikinä unohtanut alkuperäistä.

- Hän kertoi sormuksesta usein ja sanoi kotiin päästyään toivoneensa, että olisi tehnyt toisin, miehen poika David Cox Jr. sanoo.

David Cox vanhempi kuoli vuonna 1994 - mutta sormuksen tarina ei ollut ohi.

Se oli päätynyt vaihtokauppojen kautta venäläissotilaalle, joka oli puolestaan ostanut sillä yösijan ja ruokaa unkarilaisyntyisen Martin Kissin isoäidiltä.

Sormuksen mukana oli myös kulkenut tieto, että se oli kuulunut amerikkalaislentäjälle. Englantia taitamaton Kiss kertoi lopulta asiasta Yhdysvalloista tulleille naapureilleen ja pyörät alkoivat pyöriä.

Naapuri Mark Turner googlasi sormuksessa olevan nimen sekä sanat "kadonnut sormus" - ja hakutuloksiin ilmaantui linkki yliopiston loppututkintoon, joka käsitteli David Coxin yksikön vaiheita toisessa maailmansodassa.

Lopputyön oli kirjoitanut David Coxin ottolapsi, joka oli käyttänyt lähteenään muun muassa Coxin julkaisemaa päiväkirjaa.

Uskomattomien käänteiden jälkeen Martin Kiss siis löysi yhteyden sen alkuperäisen omistajan jälkeläisiin. Hän lähetti kuvan sormuksesta David Cox nuoremmalle.

- Sormuksen kaiverruksen pystyi lukemaan aivan selvästi. Kylmät väreet kulkivat lävitseni, kun näin kuvan, David Cox Jr. kertoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Hän sai sormuksen lopulta postissa itselleen ja vertasi sitä kopioon.

- Hämmästyin kuinka hyvässä kunnossa se oli. Se oli ensimmäinen reaktioni. Seuraavaksi ajattelin, että kunpa isäni olisi täällä. Hän toivoisi näkevänsä sen.

Sormuksen palauttanut Martin Kiss ei ole halunnut ottaa vastaan minkäänlaista palkkiota tai korvausta edes postikustannuksista.

- Vanhan sanonnan mukaan, on parempi antaa kuin saada, Kiss kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?