Näin venäläiset reagoivat Arhinmäen lippuprotestiin

Julkaistu:

Venäjän sosiaalisessa mediassa puidaan kiivaasti urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen sateenkaarilipputempausta.
Esimerkiksi SMI2.ru-nettisivustolla on julkaistu uutinen Arhimäen lippuprotestista valokuvan kera, ja suurin osa tämän sivuston lukijoista tuomitsee jyrkästi suomalaisministerin tempauksen.

- Onko tuollainen gay-lipun heiluttelu lainvastaista vai ei? ensimmäinen kommentoija kysyy.

- Kyllä on. Hänet olisi pitänyt pidättää ja antaa sakot, toinen vastaa.

- Ehdotan, että hänelle julistetaan maahantulokielto Venäjälle, kolmas jatkaa.

- Ja maastapoistumiskielto myös, neljäs kommentoi - mutta epäseväksi jää, haluaisiko hän estää Arhimäkeä poistumasta Suomesta vai olisiko hän mieluummin jättänyt Arhimäen ikuisiksi ajoiksi Venäjälle.

Aktiivisimmin Arhinmäkeä ovat tähän mennessä kommentoineet nimenomaan homovastaiset venäläislukijat. Kuvaavaa on, että useat heidän kommenttinsa ovat kielenkäytöltään niin alatyylisiä ja brutaaleja, ettei niitä voi Suomen lehdistöetiikan ja kunnianloukkauslakien puitteissa edes siteerata suomalaislehteen.

Mutta on Venäjän netissä myös paljon Arhinmäen ymmärtäjiäkin. Esimerkiksi Gazeta.ru-nettilehden kommentissa nimimerkki Vlad_gorn toteaa suomalaisministeristä näin:

- On tyypillistä, että foorumeiden homofoobikot syyttävät suomalaista ministeriä tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydesta lakimme suhteen. Mutta hänhän puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisesta. Vähemmistöjä kohtaan vallalla oleva asenne käy puolestaan hyvin ilmi juuri niistä loukkaavista ja vihamielisistä kommenteista, joita tämäkin juttu on kerännyt. Juuri näitä loukkauksia ja vihanilmauksia Venäjän homot joutuvat kohtaamaan joka päivä, ja meidän vallanpitäjämme eivät ainoastaan katso niitä sormiensa läpi vaan käytännössä ruokkivat niiden syntyä.

Venäjän johtavissa tiedotusvälineissä Arhimäen lipputempaus näytetään kuitenkin sivuutetun tietoisesti. Osasyynä tähän voi olla se, että tiedotusvälineet varovat itse rikkomasta Venäjän uutta lakia, sillä voitaisiinhan homoja tukevasta protestista uutisoiminen ja sateenkaarilipun näyttäminenkin tulkita kielletyksi homopropagandaksi.

Venäjän suurimmissa tiedotusvälineissä on sen sijaan uutisoitu laajasti Arhimäen Ylelle antama haastattelu, jossa hän kehottaa kansainvälisiä urheilujärjestöjä painostamaan Venäjää seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisen vuoksi. Ylen haastattelussa Arhinmäki muun muassa korosti Suomen edistävän demokratiaa ja ihmisoikeuksia ja varoitti, että Venäjä saattaa vain esittää Sotshin olympialaisissa hetken aikaa kaunista julkisivua.

Näistä Arhinmäen Ylelle antamista kommenteista uutisoivat ainakin Eho Moskvy -radioasema, Baltinfo ja Rosbalt -uutistoimistot sekä lehdistä muun muassa Argumenty ja Fakty, Gazeta.ru ja Delovoi Peterburg. Ne eivät kuitenkaan maininneet uutisissaan mitään ministerin lipputempauksesta.

Venäjän homo- ja lesboyhteisöjen oikeuksia puolustava gayrussia.eu-sivusto puolestaan uutisoi Arhimäen lippuprotestin näyttävästi, mutta ilman kommentteja. Jutussa Arhimäkeä kuvaillaan muun muassa loistavaksi puhujaksi, kasvissyöjäksi ja radikaaliksi poliitikoksi, joka on osallistunut aiemminkin erilaisiin protesteihin muun muassa ydinvoimaa vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt