Ulkomaat

Egyptissä verisin päivä vuosikymmeniin: "Jopa 2 000 kuollut!"

Julkaistu: , Päivitetty:

Egyptin verisimmässä päivässä vuosikymmeniin kuoli lähes 300 ihmistä ja yli 2000 loukkaantui.
Syrjäytetyn presidentin Mohamed Mursin kannattajien kuusi viikkoa miehittämä leiri Kairon keskustassa hävitettiin verisellä  turvallisuusjoukkojen hyökkäyksellä keskiviikkona.

Egyptin väkivaltaisuuksissa kuoli lähes 300 ihmistä, kertoo maan terveysministeriö. Ministeriön mukaan kuolonuhreista 43 on poliiseja. Yli 2000 sanotaan loukkaantuneen.

Mursin puolueen, Muslimiveljeskunnan mukaan kuolleita olisi runsaasti enemmän, jopa 2 000.

- Kyseessä on verilöyly! Muslimiveljeskunta julisti.Joka tapauksessa keskiviikko oli arabimaailman väkirikkaimman maan Egyptin verisin päivä vuosikymmeniin.

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja YK ovat tuominneet väkivaltaisuudet.


Vallan kaapannut armeija ilmoitti keskiviikkona julistaneensa maahan kuukauden kestävän poikkeustilan. Egyptissä on kuohunut vuoden 2011 kansannoususta lähtien.

Turvallisuusviranomaiset ilmoittivat myös pidättäneensä kaksi Muslimiveljeskunnan johtohenkilöä, Mohamed El-Beltagin ja Essam El-Erianin. Beltagin 17-vuotiaan tyttären kerrotaan kuolleen keskiviikon väkivaltaisuuksissa.

Mursi on ollut kotiarestissa jo viikkokausia.

Ennen pidätystään ehti Beltagi varoittaa konfliktin laajenemisesta ja muuttumisesta Syyrian kaltaiseksi veriseksi sisällissodaksi.

Tuomioja: Sisällissodan mahdollisuus Egyptissä kasvaa

Päävastuulliseksi tilanteeseen hän nimesi Egyptin armeijan johtohahmon Abdel Fattah al-Sisin.

- Vannon Jumalan nimeen, että jos pysyttelette nyt kotona, niin Abdel Fattah al-Sisi jyrää maamme niin, että siitä tulee uusi Syyria. Abdel Fattah al-Sisi työntää maamme kohti sisällissotaa, jotta hän itse voi paeta hirsipuuta! julisti Beltagi.

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt