Ulkomaat

Koko Egyptiin poikkeustila - jopa satoja kuollut, Sky Newsin kuvaaja tapettu

Julkaistu: , Päivitetty:

Sky Newsille työskennellyt kameramies on saanut surmansa Kairossa. Lisäksi ainakin 95 mielensoittajaa on kuollut, ja Egypti on julistanut koko maahan poikkeustilan.

Kairon väkivaltaisuuksia kuvannut Mick Deane ammuttiin aamulla Kairossa tämä kuvatessa yhteenottoja mielenosoittajien leirissä.

- Mick oli ystävä, rohkea kuin leijona. Mikä ihminen, Sky Newsin ulkomaantoimituksen johtaja totesi 15 vuotta kanavalle työskennelleestä miehestä.

Egyptin terveysministeriön virallisten lukujen mukaan 95 syrjäytettyä presidenttiä Mohamed Mursia tukevaa mielenosoittajaa on saanut surmansa ja lähes 900 loukkaantunut poliisin tunkeuduttua väkivalloin mielenosoittajien leireihin.

Ainakin kaksi turvallisuusjoukkojen jäsentä on saanut surmansa.

Muslimiveljeskunnan mukaan kuolleita on satoja ja loukkaantuneita jopa 2 000. BBC:n toimittaja raportoi nähneensä ainakin 50 ruumista.

Kuolleiden joukossa kerrotaan olevan muun muassa Muslimiveljeskunnan johtajiin kuuluvien Khairat al-Shaterin ja Mohamed el-Beltagin tyttäret.

Veljen mukaan 17-vuotiasta Asmaa el-Beltagia ammuttiin päähän ja selkään, kertoo BBC.

Maailma tuomitsee


Egyptin väkivaltaisuudet on tuomittu maailmalla jyrkästi.

Muun muassa EU ja YK ovat vaatineet Egyptin turvallisuusviranomaisia pidättäytymään voimankäytöstä. Ranska ja Saksa ovat kehottaneet konfliktin osapuolia toimimaan maltillisesti.

Kovasanaisimmin on reagoinut Turkki, joka on kutsunut yhteenottoja joukkomurhaksi. Turkki vaatii YK:n turvallisuusneuvoston ja Arabiliiton ehdotonta väliintuloa.

Yhdysvallat ei toistaiseksi ole kommentoinut Egyptin tilannetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt