Ulkomaat

Vuosikymmeniä pakoillut natsirikollinen ei ehtinyt tulla tuomituksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Unkarissa tuhansien juutalaisten lähettämisestä Auschwitzin kuolemanleirille syytetty Laszlo Csatary, 98, kuoli sairaalassa Budapestissä lauantaina.
Csatary kuoli hänen asianajajansa mukaan keuhkokuumeeseen, kertoo Los Angeles Times.

Kuulusteluissa hän kiisti kaikki väitteet juutalaisten kiduttamisesta ja heidän lähettämisestään Auschwitzin kuolemanleirille toisen maailmansodan aikaan.

Vuonna 1948 Csatary tuomittiin poissaolevana kuolemaan Tshekkoslovakiassa, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi. Mies ehti kuitenkin livahtaa ja pakoili vuosikymmeniä ensin Kanadassa taidevälittäjänä ja sen jälkeen Unkarissa, jossa hän ehti elää 15 vuotta rauhassa.

Viime vuoden heinäkuussa hänet viimein pidätettiin Budapestissä, kun syyttäjät olivat alkaneet toissa vuonna tutkia Csataryn tekemisiä Simon Wiesenthal-keskuksen keräämien tietojen perusteella. Syytteet häntä vastaan asetettiin tämän vuoden kesäkuussa, minkä jälkeen hän eli kotiarestissa.

- On häpeällistä, että jo aiemmin tuomittu ja totaalisen katumaton holokaustin murhaaja, joka viimein kohtasi syytteet kotimaassaan tekemistään rikoksista, vältti lopulta rangaistuksen viime hetkellä, Simon Wiesenthal-keskuksen johtaja Efraim Zuroff sanoi Los Angeles Timesille maanantaina.

Csataryn oikeuskäsittelyn aloittamista lykättiin heinäkuulle, koska hän oli jo kertaalleen saanut tuomion, ja oikeuslaitoksen piti selvittää, miten Tshekkoslovakiassa aikoinaan annetun tuomion täytäntöönpanoa olisi voinut soveltaa Unkarissa.

Csatary oli yksi tärkeimmistä tuomiota odottaneista natsiepäillyistä. Hänen syytettiin lähettäneen Auschwitziin peräti 15 700 juutalaista, joista useimmat kuolivat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt