Ensimmäinen koeputkihampurilainen esitellään tänään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen koeputkihampurilainen esitellään tänään

Maailman ensimmäinen lehmän kantasoluista kehitelty koeputkihampurilainen syödään tänään Lontoossa.

Näytteitä Maastrichin yliopistossa koeputkessa kasvatetusta lihasta.

5.8.2013 11:16 | Päivitetty 5.8.2013 11:03

Hieman lounasajan jälkeen Lontoossa on määrä tehdä kulinaristista historiaa, kun tohtori Mark Post herkuttelee 250 000 euroa maksaneella, kantasoluista laboratoriossa kasvatetulla hampurilaisella.

Hampurilaispihviä varten on vuosien ajan kasvatettu Hollannin Maastrichtin yliopiston maljoissa kymmeniä tuhansia proteiinisäikeitä, jotka viikonlopun aikana otettiin syväjäädytyksestä ja liitettiin yhteen.

Jos tekele onnistuu, laboratoriolihalla voidaan ehkä tulevaisuudessa ruokkia maailman kasvava väestö.

Laboratorioruuan tuotannossa on vielä monta haastetta: ensinnäkin touhu on äärimmäisen kallista. Toisekseen keinolihan pitäisi läpäistä ruokaturvallisuusvirastojen tarkastukset.

-Eläinten kasvattamisessa ei ole mitään kaunista. Tietyillä tavoin puhtaassa laboratoriossa luotu koeputkiliha on vähemmän ällöttävää kuin se, mitä tapahtuu teurastamossa, Guardian-lehden ruoka-asiantuntija Jay Rayner sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?