Armahduskohu: Tuomittu espanjalainen pedofiili oli myös vakooja? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Armahduskohu: Tuomittu pedofiili oli myös vakooja?

Marokossa suuria mielenosoituksia aiheuttaneen espanjalaisen pedofiilin tapaus on saanut entistä mielenkiintoisempia käänteitä.

Armahdusta vastaan osoitettiin mieltä Rabatissa perjantaina.­

3.8.2013 12:33 | Päivitetty 3.8.2013 12:19

Kuningas Mohammed VI armahti 11 lapsen raiskauksesta tuomitun pedofiilin 47 muun espanjalaisvangin mukana kuningas Juan Carlosin taannoisen vierailun jälkeen.

Perjantaina poliisi hajotti tuhansien mielenosoittajien protestin, jossa kritisoitiin armahduksen aiheuttamaa ”kansainvälistä häpeää”.

Uusimpien espanjalaisen ja marokkolaisen median raporttien mukaan Marokossa armahdettu kuusikymppinen mies oli vakooja, joka vapautettiin Espanjan salaisen palvelun pyynnöstä, kertoo Local-sivusto.

Lakome-uutissivusto on nimennyt sotkut Danielgateksi, miehen etunimeen viitaten

Espanjan oikeusministeri vahvisti lausunnossa, että mies vapautettiin ”kansallisen turvallisuuden seikkojen vuoksi” ja että kyse oli ” käytännöstä ystävävaltioiden kesken”.

El Pais –lehden mukaan tuomittu pedofiili oli kertonut asianajajalleen, että hän oli ollut Irakin armeijan palveluksessa ja antanut tietoja ulkomaisille tiedustelupalveluille Saddam Husseinin hallinnon kaatuessa.

Toisaalta lakimies oli kertonut lehdelle, että mies oli toiminut Murcian yliopiston merentutkimuslaitoksen professorina.

- En uskonut häntä, koska on mahdotonta, että hän olisi tehnyt molempia samaan aikaan, lakimies Mohamed Benjedou sanoi lehdelle.

El Paisin mukaan myös miehen käyttämä nimi oli todennäköisesti keksitty. Sen saattoi antaa miehelle Espanjan salainen palvelu samalla, kun se loi miehelle ”historian" professorina.

Lehti ei löytänyt miehen nimeä maan oppilaitosten tietokannoista.

Lehden mukaan kyseinen mies syntyi vuonna 1950 Irakissa ja hänet oli listattu myös oikeuden asiakirjoihin ”irakilaistaustaisena espanjalaisena”.

Poliisi on taltuttanut protesteja kovin ottein. Marokon kuninkaallinen perhe on pysytellyt hiljaa tapauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?