Aivoja syövä ameeba vesipuistosta - 12-vuotias kriittisessä tilassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aivoja syövä ameeba vesipuistosta - 12-vuotias kriittisessä tilassa

12-vuotias amerikkalaistyttö on kriittisessä tilassa saatuaan ilmeisesti vesipuistosta tappavan, aivoja syövän loisen.

30.7.2013 19:11

Tytöllä on diagnosoitu harvinainen Naegleria fowleri -ameeban aiheuttama aivokalvontulehdus.

Tytön uskotaan saaneen ameeban hiekkapohjaisesta Willow Springsin vesipuistosta Arkansasista. 85 vuotta toiminut vesipuisto, josta löydettiin ameebatartunta myös vuonna 2010, pysyy toistaiseksi suljettuna.

Viranomaisten mukaan kyseinen ameeba menestyy lämpimässä, seisovassa vedessä sekä järvien ja jokien sedimenttikerroksissa. Periaatteessa harmiton ameeba muuttuu tappavaksi päästessään ihmisen nenään ja sitä kautta aivoihin.

- Naegleriasta huolissaan olevien kannattaa välttää uimista, sukeltamista tai muita aktiviteetteja, joissa vesi työntyy nenään, erityisesti luonnonvesissä, kun vesi on lämmintä ja sen pinta matalalla, Arkansasin terveysviranomaiset tiedottivat ABC Newsin mukaan.

Jos uida kuitenkin pitää, viranomaisten suosittelevat käyttämään nenänipistimiä ja olemaan sekoittamatta uimapaikan pohjahiekkaa.

Naegleria-tartunnat tappavat lähes aina. Vain yksi 128 kirjatusta tartunnan saaneesta vuosina 1962-2012 on jäänyt henkiin. Kuolema seuraa yleensä viiden päivän sisällä ensimmäisistä oireista.

Naeglerian epäillään surmanneen viime kesän helleaallon aikana yhden lapsen Minnesotassa. Vuonna 2011 se tappoi neljä järvissä uinutta henkilöä Virginiassa, Floridassa, Kansasissa ja Louisianassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?