Ei anteeksipyyntöä - natsirikollinen Erich Priebke viettää 100-vuotispäiväänsä mukavissa oloissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ei anteeksipyyntöä - natsirikollinen viettää 100-vuotispäiväänsä mukavissa oloissa

Yksi maailman vanhimmista tuomituista natsirikollisista vietti maanantaina 100-vuotispäiväänsä Roomassa. Erich Priebkeä vaaditaan vihdoin osoittamaan katumusta teoistaan.

Erich Priebke kuvattiin poistumassa kirkon messusta Roomassa lokakuussa 2010.­

29.7.2013 16:35 | Päivitetty 29.7.2013 16:25

Entinen SS-upseeri Erich Priebke tuomittiin vuonna 1998 osallisuudesta vuonna 1944 Rooman ulkopuolella sijaitsevassa Ardeatinen luolassa suoritettuun joukkosurmaan.

335 italialaisen siviilin surma oli kosto partisaanien pommi-iskusta, joka tappoi 33 saksalaissotilasta. Tarinan mukaan itse Adolf Hitler olisi määrännyt kymmenkertaisen määrän paikallisia surmattavaksi.

Sodan jälkeen Priebke pakeni Etelä-Amerikkaan monien muiden natsien tavoin, mutta amerikkalainen toimittaja löysi hänet myöhemmin Argentiinasta.

Keskellä katua yhytetty, tavalliselta eläkeläiseltä näyttänyt Priebke alkoi vastailla huolettomasti toimittajan kysymyksiin.

- Kyllä, olin siellä. Mutta komentajamme olivat määränneet sen jutun. Käsky oli käsky... Minun piti tehdä se, Priebke vastasi toimittajalle.

Priebke karkotettiin Italiaan ja tuomittiin elinkautiseen rangaistukseen 1998. Mies kuitenkin vetosi oikeuteen ja sanoi olevansa liian vanha ja sairas vankilaan, ja hänen annettiin siirtyä kotiarestiin.

Priebke asuu edelleen kerrostalon ylimmässä kerroksessa hiljaisella kadulla Rooman keskustan lähellä. Hänellä on kukilla koristeltu kattoterassi ja hänellä on lupa käydä saattajan kanssa ostoksilla, kävelyllä puistossa tai ystävineen ravintolassa syömässä.  

"Hän voisi pysyä kotonaan"

 

Miehen mukavat olot ovatkin suuri ärsytyksen aihe varsinkin kaupungin juutalaisväestölle.

- Rooman juutalaiset saati koko kaupunki eivät voi sallia tämän hahmon kuljeskelevan naapuristossa, käyvän ruokakaupassa ja nauttivan etuoikeuksista, aktivisti Angelo Sermoneta vaati syntymäpäivän aattona BBC:n mukaan.

- Hän on 100-vuotias. Ei häntä tarvitse satuttaa. Emme halua häntä giljotiiniin, kaasukammioon tai sähkötuoliin. Mutta hän voisi pysyä kotonaan eikä näyttäytyä!

- Hän herättää muistoja niistä kauheuksista, joita teki. Vain ne, jotka kokivat nuo kauheudet, voivat ymmärtää sen.

Priebke ei ole myöskään koskaan osoittanut katumusta teoistaan. Joukkomurhan uhrien perheitä edustavan asianajajan mukaan asenne on järkyttävä.

- Emme ole koskaan kuulleet, hänen suustaan tai lakimiesten välityksellä, että hän olisi pahoillaan, Sebastiano di Lascio valitti.

Kymmeniä mielenosoittajia kokoontui Priebken kotitalon ulkopuolelle Roomassa tämän 100-vuotispäivänä.­

Asianajaja: Osoitti "syvää solidaarisuutta"

Priebken asianajaja Paolo Giachini, joka omistaa Priebken asuttaman asunnon, on kertonut ottaneensa jutun hoidettavakseen 90-luvun puolivälissä, kun hän ajatteli Priebken olevan poliittisen vainon uhri.

Giachinin mukaan hänen asiakkaansa oli vuonna 1995 kirjoitetun lausunnon mukaan osoittanut ”syvää solidaarisuutta” uhrien omaisten kokemaa tuskaa kohtaan.

Giachinin mukaan enempää ei voi odottaa.

- Oikeusjärjestelmämme ei ota anteeksiantoa huomioon. Henkilökohtaisilla mielipiteillä ei ole väliä, lakimies totesi BBC:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?