Video karanneeksi lapsimorsiameksi itsensä esittelevästä 11-vuotiaasta leviää verkossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Video karanneeksi lapsimorsiameksi itsensä esittelevästä 11-vuotiaasta leviää verkossa

11-vuotiaaksi karanneeksi lapsimorsiameksi itseään väittävän tytön video nousi internetin katsotuimpien kärkeen kahdessa päivässä.

24.7.2013 6:40

Nada al-Ahdal on 11-vuotias jemeniläistyttö. YouTubeen ladatulla melkein kolmen minuutin pituisella videolla lapsi kertoo olevansa karkumatkalla, koska isä aikoi naittaa hänet saudiarabialaiselle aikuiselle miehelle.

- On totta, että karkasin perheeltäni, tyttö sanoo arabiasta englanniksi käännetyn tekstityksen mukaan.

- En voi elää enää heidän kanssaan. Haluan asua setäni luona. [--] Entä lapsuus? Mitä lapset ovat tehneet väärin? Miksi te haluatte saada heidät naimisiin, tyttö ihmettelee englanninkielisen tekstityksen mukaan.

- Minä onnistuin ratkaisemaan oman ongelmani, hän sanoo ja viittaa karkaamiseensa ja jatkaa, että monet muut lapset eivät ole välttyneet liian aikaisilta avioliitoilta hänen kotimaassaan Jemenissä.

Onko video aito?

YouTubessa 11-vuotiaan varsin kypsältä kuulostavaa videota oli tiistai-iltaan mennessä, vain kolmen päivän aikana, ladattu yli 5,7 miljoonaa kertaa.

Suurin osa kommentoijista uskoo Nada al-Ahdalin todella olleen vaarassa joutua naimisiin, ja moni kiittelee hänen suhteellisen rikkeetöntä ja kypsää kolmen minuutin yhtäjaksoista ulosantiaan.

Internetissä käydään parhaillaan keskustelua puolesta ja vastaan. Jotkut ovat ihmetelleet 11-vuotiaan sanomisten lisäksi huulikiiltoa.

Videon on ladannut YouTubeen amerikkalainen Lähi-idän tutkimuskeskus MEMRI (The Middle East Research Institute). Se itse kertoo olevansa "silta arabimaailman ja lännen väliltä", mutta esimerkiksi Al Jazeera huomauttaa MEMRIN johtajan olevan entinen Israelin tiedustelu-upseeri, jonka linja on levittää lähinnä arabimaista negatiivisen kuvan antavia uutisia.

Samaan on päätynyt jo vuonna 2002 The Guardianin toimittaja Brian Whitaker. Hänen mukaansa MEMRIn vaikuttamisyritykset median suuntaan ovat olleet kautta aikain hyvin aggressiivisia.

Miljoonia tyttöjä naitetaan alaikäisenä

Oli Nada al-Ahdal oikea 11-vuotias lapsimorsian tai jotakin muuta, kehitysmaissa lapsiavioliitto on lähes joka kolmannen tytön kohtalo maailmassa.

Lapsimorsian on tyttö, joka menee naimisiin alle 18-vuotiaana.

Unicefin arvion mukaan noin 14 miljoonaa tyttöä vuosittain kehitysmaissa synnyttää esikoisensa 15-19-vuotiaina.

Varhainen sukupuolielämän aloittaminen ja raskaus ovat lapselle kaksinkertainen terveydellinen riski aikuisiin naisiin verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?