"En tiennyt yhtään, mitä oli tulossa" - Dubaissa vapautettu nainen saa palata Norjaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"En tiennyt yhtään, mitä oli tulossa" - Dubaissa vapautettu nainen saa palata Norjaan

Raiskauksesta Dubaissa ilmoittanut ja itse vankeustuomion saanut norjalaisnainen pääsee vihdoin kotiin.

Marte Deborah Dalelv pääsee lähtemään Dubaista kotiin.­

23.7.2013 15:32

Norjalaisen Marte Deborah Dalelvin piina Dubaissa päättyi onnellisesti tiistaina, kun hänelle viime viikolla langetettu 16 kuukauden vankeustuomio päätettiinkin purkaa.

Nainen teki viime maaliskuussa Dubaissa työmatkalla ollessaan ilmoituksen paikalliselle poliisille raiskauksesta, mutta saikin itse vankeustuomion muun muassa avioliiton ulkopuolisesta seksistä.

Tiistaina Dalelv päätettiin kuitenkin armahtaa ja hänen takavarikoitu passinsa palautettiin. Nyt hän on vapaa matkustamaan kotimaahansa.

-Tämä tuntuu uskomattomalta. Olen hyvin, hyvin onnellinen! 24-vuotias Dalelv iloitsi norjalaislehti VG:n toimittajalle puhelimessa.

Hän kertoo, etteivät odotukset olleet korkealla, kun hän asteli aamulla paikallisen piirisyyttäjän puheille.

- En tiennyt yhtään, mitä oli tulossa, mutta tämä meni paremmin kuin osasin odottaa, hän kertoi.

Merimieskirkon suojissa Dubaissa asunut Dalelv ei ole vielä päättänyt, milloin hän aikoo palata Norjaan. Ennen paluutaan hän haluaa kiittää merimieskirkon työntekijöitä, jotka ovat olleet hänen tukenaan muun muassa oikeudessa.

- Täällä on monia mahtavia ihmisiä, jotka ovat auttaneet minua. Haluan kiittää heitä ennen kuin lähden.  

 

Äidin lihapullat odottavat

 

Dalelvin paluuta Norjassa odottava perhe on odotetusti ottanut tiedon armahduksesta vastaan onnellisena ja kilistellyt sen kunniaksi samppanjalasillisia.

 - Olen todella tyytyväinen. Kävelen vain ympäriinsä ja hymyilen, Marten äiti Evelyn Dalelv kertoi saatuaan tiedon armahduksesta.

- Mutta ajattelen myös muita. Onneksi saan Marten kotiin, mutta hänen tapauksensa ei ole ainoa laatuaan, hän totesi.

Marten kohtaloa murehtinut ja nyt onnellisesta käänteestä liikuttunut äiti aikoo ottaa tyttärensä vastaan halausten ja hyvän kotiruoan kera.

- Pidän hänet itselläni ainakin viikon. Vien hänet keittiöön ja halaan ja tarjoan äidin lihapullia ja ruskeakastiketta, Evelyn Dalelv kertoi tervetuliaissuunnitelmistaan.  

Raiskausilmoitus toi potkut ja vei vankilaan

 

Qatarissa työskennellyt ja Dubaissa työmatkalla ollut Dalelv teki maaliskuussa poliisille ilmoituksen, jossa hän kertoi työtoverinsa raiskanneen hänet illanvieton jälkeen.

Pian naiselle kuitenkin valkeni, että lääkärintodistuksista huolimatta häntä ei uskota. Nainen pidätettiin itse ja häntä pidettiin neljä päivää sellissä ennen kuin hän sai mahdollisuuden soittaa kotiin.

Dalelv sai ilmoituksen tehtyään myös potkut työpaikastaan sisustusyhtiö Al Mana Interiorsista.

Viime tiistaina kohtasi toinen järkytys, kun oikeus tuomitsi hänet vankeuteen vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi. 33-vuotias työtoveri tuomittiin myös vankeuteen. Vielä on epäselvää, onko hänen tuomionsa yhä voimassa.

Tapaus on saanut runsaasti kansainvälistä huomiota, ja Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide kritisoi jyrkästi Dalelvin saamaa tuomiota. Barth Eiden mukaan julkisuus ja Norjan diplomaattinen painostus auttoivat Dalelvia vapautumisessa.

Arabiemiraateissa ihmisoikeuksia puolustavan Emirates Centre for Human Rights -järjestön kampanjapäällikkö Rori Donaghy huomautti eilen brittilehti Guardianille, että Dalelvin armahdus viittaa edelleen siihen, että hän olisi tuomioistuimen mielestä syyllistynyt johonkin rikokseen.

- Ennen kuin maan lakeja uudistetaan, seksuaalista väkivaltaa Arabiemiraateissa kohdanneet naiset joutuvat kärsimään tällä tavalla ja tulemme todennäköisesti näkemään vastaavanlaisia tapauksia myös tulevaisuudessa, Donaghy totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?