Vikernes vapautettiin Ranskassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terrorismista epäilty norjalainen hevimuusikko vapautettiin

Ranska on vapauttanut terrori-iskun suunnitelusta epäillyn norjalaismuusikko Kristian Vikernesin.

18.7.2013 20:37 | Päivitetty 18.7.2013 20:45

Viranomaiset vahvistivat Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että Vikernes oli vapautettu torstaina klo 19 paikallista aikaa.

Viranomaiset eivät pystyneet todistamaan, että Vikernesillä olisi ollut tarkkaa kohdetta tai suunnitelmaa epäillyille terroriteoille.

Hänet pidätettiin vaimoineen tiistaina pitkän seurannan jälkeen. Vaimo vapautettiin keskiviikkona.

Viranomaiset perustelivat pidätystä sillä, että Vikernes on lähellä uusnatsiliikettä ja saattoi valmistella suurta terroritekoa. Vikernesin vaimo muun muassa osti hiljattain neljä kivääriä.

Miehen asianajajan mukaan aseet hankittiin, koska pariskunta noudattaa niin sanotun survivalismin periaatetta. Survivalistit varastoivat esimerkiksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä katastrofin varalta.

Vikernes joutuu kuitenkin oikeuteen vastaamaan syytöksiin Ranskan rasismilain rikkomisesta. Hänen syytetään lietsoneen vihaa muun muassa juutalaisia ja muslimeja kohtaan blogikirjoituksissaan. Taiteilijanimellä Varg tunnettu Vikernes istui pitkään vankilassa Norjassa bänditoverinsa puukotuksesta ja kirkkojen polttamisesta. Hän on asunut viime vuodet Ranskassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?