Vaatimukset pääministerin erosta kiihtyvät Espanjassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vaatimukset pääministerin erosta kiihtyvät Espanjassa

Talouslaman koettelemaa Espanjaa kuohuttavat uudet paljastukset valtapuolue PP:tä ravistelevassa lahjusskandaalissa.

15.7.2013 17:24 | Päivitetty 15.7.2013 18:56

Pääministeri Mariano Rajoyn asema on käynyt kohun vuoksi yhä tukalammaksi, ja vaatimukset hänen erostaan ovat kiihtyneet.

Etenkin oppositio on vaatinut ärhäkästi pääministeriä eroamaan.

- PP:llä voi olla ehdoton enemmistö, mutta se on menettänyt moraalisen arvovaltansa, sosialisteja edustava Elena Valenciano arvostelee.

- Aiomme tehdä työtä kaikkien puolueiden kanssa, jotta pääministeri siirtyy syrjään.

Myös oikeistolaisen PP:n sisällä ainakin osa haluaa Rajoyn lähtöä.

- Melkein jokainen puolueessa on vakuuttunut siitä, että tilannetta ei voi korjata, nimettömänä pysytellyt parlamentaarikko kommentoi Reutersille.

Paineesta huolimatta Rajoy ilmoitti maanantaina, että aikoo jatkaa tehtävässään äänestäjiltä saamansa valtuutuksen mukaisesti.

Rajoy on vakuuttanut, ettei ole syyllistynyt mihinkään rikkomuksiin.  

Uusi kohu tekstiviesteistä

Kuukausia muhinut skandaali sai viikonvaihteessa uutta puhtia, kun julkisuuteen vuoti arkaluonteisia tekstiviestejä, joita Rajoy on El Mundo -lehden mukaan lähettänyt PP:n taloudesta vastanneelle Luis Barcenasille.

- Luis, ymmärrän. Pysy vahvana. Soitan sinulle huomenna. Halaus.

Viesti on lähetetty tammikuussa samaan aikaan, jolloin El Mundo ensimmäisen kerran kirjoitti PP:n lahjusrahastoepäilyistä.

Rajoyn kannalta viestit ovat kiusallisia, sillä ne todistavat yllättävän tiiviistä yhteydenpidosta Barcenasiin. Päivälehti El Pais vaati maanantaina Rajoyta selvittämään jupakkaa parlamentille.

- Muutoin hänen on mahdoton saada takaisin uskottavuuttaan.

Luis Barcenasin arvellaan pyörittäneen 1990- ja 2000-luvuilla PP:ssä lahjusrahastoa. Varojen sanotaan tulleen rakennusfirmoilta, jotka saivat vastineeksi julkisia urakoita.

Rahaa väitetään jaetun PP:n yläportaalle. Joukossa olisi 1990-luvun lopulla ollut myös Rajoy, joka toimi ministerinä.

El Mundo julkisti viime viikolla lahjusväitteiden tueksi asiakirjan, joka sen mukaan on alkuperäinen sivu rahaston kirjanpidosta.

Lehti antoi asiakirjan oikeudelle, joka kutsui puolestaan kuultavaksi Barcenasin. Tätä kuulusteltiin maanantaina suljettujen ovien takana yli kolme tuntia.

 

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?