Seitsemän rauhanturvaajaa tapettu Darfurissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seitsemän rauhanturvaajaa tapettu Darfurissa

YK:n alaista rauhanturvaoperaatiota Sudanin Darfurissa kohtasi lauantaina sen historian pahin takaisku.

13.7.2013 19:52 | Päivitetty 13.7.2013 20:59

Seitsemän YK:n rauhanturvaajaa on saanut surmansa Darfurissa Sudanissa lauantaina. Tapaus on viisi vuotta sitten alkaneen Afrikan Unionin ja YK:n yhteisen UNAMID-operaation historian pahin takaisku.

UNAMIDin tiedotuslinja tapahtumien kulusta on toistaiseksi ollut niukka. Sen mukaan seitsemän ihmisen hengen vaatineet väkivaltaisuudet tapahtuivat rauhanturvaajien tukikohdassa Manawashissa, joka sijaitsee Etelä-Darfurin pääkaupungin Nyalan pohjoispuolella. Väkivaltaisessa yhteydenotossa loukkaantui lisäksi 17 rauhanturvaajaa.

- Se oli Manawashiin matkalla ollut partio, kertoi UNAMIDin tiedottaja Christopher Cycmanick Reutersille.

Kuolleiden ja loukkaantuneiden kansalaisuuksista ei vielä ole annettu tietoa.

Suomi on ollut mukana UNAMID-operaatiossa sen alkuvuosina. Darfurissa oli vielä vuonna 2007 kaksi suomalaista poliisia ja yksi esikuntaupseeri. 

Darfurin konfliktissa on 10 vuoden aikana kuollut yli 300 000 ihmistä. Yli 2,5 miljoonaa sudanilaista on joutunut väkivallan uhkan takia jättämään kotinsa. Uusia pakolaisia on tullut pelkästään tämän vuoden aikana 300 000. Myös olosuhteet ovat Darfurin alueella äärimmäisen karut. Konfliktin osapuolia ovat Sudanin hallitus ja sen tukemat arabipaimentolaisten puolisotilaalliset joukot ja maanviljelijäheimoista koostuneet muista kuin arabeista koostuvat kapinalliset joukot. Sudanin kriisialueilla viikko sitten vieraillut YK:n alipääsihteeri Hervé Ladsous osoitti huolensa Darfurin yhä kiihtyvien väkivaltaisuuksien johdosta ja tuomitsi rauhanturvaajiin kohdistuvat väkivaltaisuudet rikokseksi. Vasta heinäkuun alussa kolme YK:n rauhanturvaajaa loukkaantui, kun heitä vastaan hyökättiin Labadossa Itä-Darfurissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?