Ulkomaat

Armeija vahvisti: presidentti Mursi on syrjäytetty

Julkaistu: , Päivitetty:

Egyptin asevoimien komentaja Adbel Fattah al-Sisi keskiviikkona illalla, että presidentti Mohamed Mursi on syrjäytetty.
Armeija siirtää vallan Egyptin ylimmän perustuslaillisen tuomioistuimen puheenjohtajalle, joka järjestää uudet presidentinvaalit.

Kairossa Tahririn aukiolla ammutaan ilotulitteita ja ihmiset juhlivat ilmoituksen jälkeen. Laulu ja autojen tööttäykset täyttävät ilman.

- Ihmiset ja armeija ovat yhtä, mielenosoittajat hurraavat, kertoo silminnäkijä uutistoimisto Reutersille.

Egyptin armeija, oppositio ja uskonnolliset johtajat sopivat Egyptin tulevaisuudennäkymistä presidentti Mohamed Mursin jälkeen.

 

Ihmiset ja armeija ovat yhtä


Egyptin valtiollinen sanomalehti Al-Ahram raportoi armeijan kertoneen Mursille jo myöhään iltapäivällä, ettei tämä ole enää maan presidentti. Lehti siteerasi presidenttiä lähellä olevaa lähdettä.Mursin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Essam al-Haddad nimitti tapahtumia Facebookissa sotilasvallankaappaukseksi.

– Kun kirjoitan näitä rivejä, olen hyvin tietoinen siitä, että nämä saattavat olla viimeiset sanani tällä sivulla.

Mursi yritti aiemmin pelastautua yhteistyötarjouksella. Hän ehdotti hallituksen muodostamista opposition kanssa mutta kieltäytyi edelleen eroamasta. Mursi ja hänen liittolaisiaan asetettiin matkustuskieltoon.Miljoonat ihmiset ovat osoittaneet viime päivinä mieltään Mursia vastaan. Protestoijien mielestä Muslimiveljeskunta ajaa vain omaa etuaan ja islamisteille on annettu liikaa valtaa. Mielenosoitukset johtuvat myös muun muassa sähkökatkoista, polttoainepulasta ja työttömyydestä."Armeija ja kansa, yhdessä!"Egyptin armeija pystytti illansuussa piikkilankaa ja esteitä Mursin työskentelytilojen ulkopuolelle Kairossa. Armeijan mukaan kyse oli alueen turvallisuuden takaamisesta.

 

Nämä saattavat olla viimeiset sanani tällä sivulla


Silminnäkijöiden mukaan panssariajoneuvot ja sotilaat estivät Mursin kannattajia marssimasta presidentinpalatsiin. Kannattajat osoittivat mieltään lähistöllä. Armeija kuitenkin kielsi hyökänneensä Mursin kannattajien kimppuun.Mursin tulevaisuus riippuu armeijan komentajasta, kenraali Abdel Fattah al-Sisistä. Armeija nousi valtaan edellisen kerran vuonna 2011, kun mielenosoittajat pakottivat veteraanipresidentti Hosni Mubarakin eroamaan. Sotilasneuvoston aikana egyptiläiset alkoivat suhtautua aiempaa varauksellisemmin asevoimiin.Kenraali al-Sisi näyttää onnistuneen pyrkimyksessään palauttaa luottamuksen entiselleen.

– Armeija ja kansa, yhdessä! protestoijat julistivat Tahririn aukiolla samalla, kun Egyptin lipuilla koristellut sotilaskopterit lensivät ohi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt