Snowden yhä kateissa - tapaus ravistelee suurvaltasuhteita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Snowden yhä kateissa - tapaus ravistelee suurvaltasuhteita

Verkkotiedusteluohjelmia julkisuuteen vuotaneen Edward Snowdenin tapauksen pelätään horjuttavan jo suurvaltasuhteita.

Yhdysvallat syyttää Snowdenia muun muassa vakoilusta.

25.6.2013 17:36

Niin Kiina kuin Venäjäkin ovat kieltäytyneet luovuttamasta Edward Snowdenia Yhdysvaltain nimenomaisesta vaatimuksesta huolimatta, mikä on hermostuttanut amerikkalaisia.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että Snowden-juttu on Yhdysvalloille äärimmäisen tärkeä, ja se tulee huolehtimaan, että Snowden saadaan kiinni.

- Ei tämä kuitenkaan suista suurvaltasuhteita kaaokseen. Tämä on hallittua draamaa, hän toppuutteli STT:lle.

Yhdysvalloille on Aaltolan mukaan sangen kiusallista, että sen kansallisen turvallisuuden asiakirjoja vuodetaan, ja että Snowden meni Kiinan maaperälle niitä vuotamaan.

- Hänellä on hallussaan tietoja, joita Kiinan viranomaiset haluaisivat. Kiinalta menisi vuosia saada omien vakoojien avulla haltuunsa tietoja, joita Snowdenilla on.

Vastatoimia on Aaltolan mukaan odotettavissa. Ne eivät kuitenkaan välttämättä näy julkisuudessa dramaattisesti, vaan ne ovat pieniä liikkeitä.

- Kyllä Yhdysvallat on jo varmaan tehnyt selväksi Kiinalle ja Venäjälle, miten se aikoo toimia.

Snowdenista käydään siis tulevaisuudessa kauppaa. Jos Snowden on Venäjällä, on Venäjälläkin oma hintansa, Aaltola muistuttaa.

Hintana voisi olla joku venäläinen vakooja amerikkalaisessa vankilassa.  

Snowden yhä kateissa

Snowdenin olinpaikka oli edelleen tiistaina hämärän peitossa.

Hän saapui Hongkongista sunnuntaina Moskovaan, josta hänen oli seuraavana päivänä määrä jatkaa Kuuban kautta johonkin kolmanteen maahan. Hän kuitenkin katosi heti saavuttuaan julkisuudesta eikä hän lunastanut varattua paikkaansa Kuuban-koneessa.

Hämmennystä lisäsi se, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti Snowdenin koskaan ylittäneen Venäjän rajaa.

Venäläislähteiden mukaan Snowden olisi kuitenkin viettänyt ainakin yhden yön Moskovan lentokentän transit-alueen kapselihotellissa. Lentokentän edustajien mukaan hän oli yhä tiistaina transit-alueella.

 

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?